23 sept. 2021 | 14:15

Premieră ciudată în domeniul preparatelor eco: ai mânca un pește sintetic

ACTUALITATE
Premieră ciudată în domeniul preparatelor eco: ai mânca un pește sintetic

Industria alimentară se află într-un moment de transformare. Se caută variante ajutătoare pentru a se putea satisface volumul de cereri, în ceea ce privește produsele alimentare. După carnea sintetică, de pe masa consumatorilor europeni, urmează și peștele sintetic.

După hamburgerul fals, vine file din pește produs din culturi celulare. Prima companie care s-a gândit la asta a fost gigantul Nomad Foods. Proprietarul Nomad Foods a semnat un acord de colaborare cu startup-ul BlueNalu din California, pentru a explora lansarea de pește din culturi celulare în Europa. Pe această piață cererea pentru fructele de mare sănătoase și durabile este în continuă creștere.

Europa este cel mai mare importator de pește din lume. Asta se întâmplă deoarece se consumă de peste trei ori mai mult decât se produce. Înțelegea dintre Nomad Foods și BlueNalu este primul acord de acest gen din Europa. Potrivit acestora, obiectivul este sustenabilitatea. Producerea în laborator a acestuia garantează disponibilitatea pe termen lung și are un preț accesibil.

”Industria alimentară se află într-un moment de transformare, cererea consumatorilor de alimente hrănitoare și de înaltă calitate este în creștere, importanța durabilității nu a fost niciodată atât de evidentă și rolul tehnologiei în satisfacerea acestor nevoi este din ce în ce mai important. Tehnologia revoluționară a BlueNalu ne va permite să lansăm în continuare produse din pește inovatoare și foarte gustoase, bune pentru oameni, bune pentru planetă și accesibile tuturor”, spune Stéfan Descheemaeker, CEO Nomad Foods.

Startup-ul din California are deja acorduri și cu alți producători din Asia și America de Nord. Platforma tehnologică pe care aceștia o dețin poate produce o gamă largă de produse de fructe de mare. Până acum, ea s-a concentrat doar pe specii de pești importate. BlueNalu este aliniat cu obiectivele Națiunilor Unite de dezvoltare durabilă, care este un program conceput pentru a realiza un viitor mai bun și mai durabil pe planeta noastră.