Practicile Amazon, din nou sub lupă: cum a bătut în cuie prețurile și a ajuns în tribunal

Practicile Amazon, din nou sub lupă: cum a bătut în cuie prețurile și a ajuns în tribunal

Practicile Amazon au făcut subiectul mai multor procese în ultimii ani, iar cel mai recent dintre ele are legătură cu creșterea forțată a prețurilor, într-un nou proces antitrust. Procesul a fost intentat de procurorul general al Washington DC.

Karl Racine este procuror general al District Columbia sau DC, regiunea din SUA în care se află și Washington. Din această poziție, a intentat un proces împotriva Amazon pentru că a mărit prețurile într-o manieră forțată și incorectă. Mai mult decât atât, în mod ilegal, și-a menținut puterea de monopol. Conform datelor obținute de autorități, prin câteva linii din contractele încheiate cu terți, Amazon s-a asigurat că niciun vânzător terț nu-și va oferi vreodată bunurile la un preț mai mic în altă parte de internet sau în magazine fizice, conform CNBC.

”Astăzi, biroul meu a înaintat un proces de antitrust împotriva Amazon pentru modul ilegal în care a abuzat și a menținut o putere de monopol prin impunerea prețurilor în întreaga piață online de retail și pentru încălcarea legilor din DC.”, a postat Racine pe Twitter, la scurt timp după intentarea procesului.

Ulterior, a adăugat că biroul său a înaintat procesul de antitrust pentru a pune capăt controlului ilegal al Amazon asupra prețurilor din piața online de retail. În final, procurorii speră să amendeze gigantul online și să recupereze pierderile financiare suferite de comercianți.

Ca referință, orice vânzător terț care operează în piața Amazon este obligat să adere la lista de termeni și condiții a companiei – Business Solutions Agreement. Abia în 2019, când un alt proces atrăgea atenția asupra practicilor agresive ale companiei, titanul american a eliminat din acel document un paragraf în care li se interzicea comercianților să-și vândă produsele lor la produse mai mici în magazine virtuale concurente. Partea ”drăguță” este că nu a durat mult până când Amazon a adăugat o clauză aproape identică în ”politica de prețuri corecte” – Fair Pricing Policy. Rămâne să vedem ce urmează să se întâmple.

Citește și: