Povestea GameStop: cum au reușit micii investitori să pună foc la temelia Wall Street

ACTUALITATE
Povestea GameStop: cum au reușit micii investitori să pună foc la temelia Wall Street
29 ian. 2021 | 11:45

GameStop e o companie americană de care poate nu ai auzit până acum. Dar micii investitori au reușit să pună pe jar marii investitori de pe Wall Street. Iată tot ce trebuie să știi.

[related]

Povestea GameStop pare una inspirată din celebrul film „Wolf of Wall Street„, numai că detaliile nu-s deloc romanțate, ci sunt cât se poate de reale. Poate până acum câteva zile nu ai auzit de această companie, dar ea există de aproape patru decenii. Și e acum în atenția tuturor datorită unui efort comun al micilor investitori de pe Reddit.

Dacă îți plac poveștile de genul celei interpretate de Leondardo DiCaprio, inspirate din viața lui Jordan Belfort, atunci iată cum a ajuns ea să devină parte din începutul lui 2021.

Ce e GameStop

GameStop e o companie americană ce vinde jocuri video, console și alte electronice din această zonă. Din păcate, nu prea a ținut pasul cu vremurile și a rămas blocată în vânzarea fizică, adică activează doar cu magazine în mall-uri sau în diverse alte zone. În era digitală, în care consumatorii descarcă jocurile de pe internet, nu prea mai e profitabil.

Deși pandemia a impulsionat cererea de jocuri, GameStop a continuat declinul. Magazinele au fost închise, nimeni nu a cumpărat nimic fizic, totul s-a întâmplat online. În ultima perioadă, mai multe magazine ale companiei s-au închis și o parte din personal a rămas pe drumuri din cauza reducerilor de costuri.

Doar că începutul lui 2021 a adus compania în centrul atenției și asta s-a întâmplat datorită efortului comun al unor mici investitori de pe Reddit.

Reddit e o rețea socială, mult mai puțin dezvoltată decât Facebook și Twitter, unde utilizatorii se antrenează în discuții pe diverse teme. E un forum încă ținut în viață chiar și în 2021. Nu lipsesc de acolo discuțiile referitoare la cumpărare și vânzarea de acțiuni.

Fenomenul Robin Hood de pe Reddit

Compania americană e listată la bursă. Dar, cum spuneam, bilanțul nu e unul îmbucurător, motiv pentru care prețul acțiunilor era destul de mic.

După cum scrie Financial Times, în ultima lună prețul unei acțiuni a fost undeva la 18 dolari, dar a urcat săptămâna aceasta la peste 480 de dolari, într-un ritm amețitor. Astfel, capitalizarea de piață a companiei a ajuns la 28 de miliarde de dolari, o valoare record.

Este și motivul pentru care toată lumea vorbește acum despre seismul provocat de cei care au dus prețul acțiunilor acolo în rândul marilor investitori de pe Wall Street.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Ei bine, mai mulți investitori privați au decis să se revolte împotriva giganților de pe Wall Street care fac bani mulți din short selling. Din cauză că GameStop era cu un picior în groapă, mulți dintre ei împrumutau acțiuni, le vindeau de regulă la un preț ridicat și apoi așteptau ca valoarea ei să scadă accelerat și o cumpărau mai ieftin. Abia apoi o returnau.

Fix după acest model au acționat și investitorii mici, care s-au coalizat pe Reddit. Dar au făcut totul pentru a ridica, de fapt, prețul acțiunilor. Și au reușit.

Cum faci short selling

Ca să înțelegi mai bine acest instrument al bursei, îți voi da un exemplu concret. Să zicem că împrumuți o acțiune de la un broker, care la momentul în care faci asta ea valorează 10 dolari. O vinzi imediat fix la prețul de atunci – adică 10 dolari și apoi aștepți ca valoarea ei să scadă (pleci de la început cu pariul că acea acțiune va scădea).

Peste ceva vreme, valoarea acțiunii ajunge la 7 dolari și decizi să o cumperi înapoi la prețul de 7 dolari. I-o returnezi brokerului, iar profitul tău e de 3 dolari. Ai vândut la 10 dolari, ai cumpărat la 7 dolari. Cam asta fac și marile fonduri de investiții de pe Wall Street cu acțiunile companiilor despre care cred că vor scădea curând. Pot pierde doar dacă prețul acțiunilor crește și atunci se consideră că pariul a fost pierdut.

Fix așa au procedat și investitorii de pe Reddit, doar că efortul a fost comun și foarte mulți au cumpărat, în același timp, acțiuni GameStop. După ce au aflat că un mare fond de investiții de pe Wall Street are deschise multe poziții de short selling în cazul acțiunilor GameStop – adică au pariat pe scăderea valorii – au decis să cumpere masiv acțiuni ale companiei.

Ceea ce a dus, automat, la creșterea acțiunilor. Când cererea e mare, prețul crește.

Fitil la temelia Wall Street

Datorită coordonării de pe Reddit, prețul acțiunilor s-a dus rapid în sus și cei care pariaseră pe scăderea acțiunilor s-au văzut descoperiți. Văzând că încep să piardă bani accelerat, au început să-și răscumpere acțiunile, dar au făcut-o, evident, în pierdere. Cu cât așteptau mai mult, cu atât pierdeau mai mulți bani.

Este ceea ce se numește „short squeeze” – adică lichidare forțată. Chiar și așa, pierderile au fost de ordinul zecilor de miliarde de dolari. Au vândut acțiuni la preț mic, sperând să le răscumpere la un preț și mai mic, dar le-au luat înapoi, de fapt, la un preț mult mai mare. Răscumpărarea masivă a urcat și mai tare prețul acțiunilor.

Au fost trei zile de creștere accelerată. Acțiunile GameStop au urcat luni cu 18%, marți cu 93%, iar saltul de miercuri a fost de peste 135%.

Toată mișcarea de pe Reddit – reunită în grupul cunoscut drept “WallStreetBets” – e văzută drept o mișcare de atacare a sistemului extrem de bogat și profitabil de pe Wall Street, unul care pare imposibil de penetrat.

Nu înseamnă neapărat că cei care au cumpărat masiv acțiuni GameStop pentru a trimite prețul în sus cred cu adevărat în acest business.

Efortul lor a fost unul demonstrativ: au vrut mai mult să inducă panica în rândul marilor investitori care pariază masiv pe scăderea acțiunilor companiilor precum cea americană și să atragă atenția asupra practicilor la limita moralității prin intermediul cărora bogații devin și mai bogați.

Ce rol a avut Elon Musk

Da, șeful Tesla și SpaceX a jucat un rol în toată această mișcare. El a postat pe Twitter un link către contul de Reddit unde s-au aliat micii investitori.

Iar asta a contat.

BONUS: 5 filme care te vor ajuta să înțelegi mai bine povestea GameStop

Povestea GameStop e fascinantă pentru că e, de fapt, una reală. Dar astfel de practici s-au mai întâlnit în tumultoasa lume a investitorilor de pe Wall Street. Iată o listă cu 5 filme care te vor ajuta să înțelegi mai bine despre ce e vorba.

[related]

1. Black Monday

2. The Wolf of Wall Street

3. Trading Places

4. American Psycho

5. The Big Short