Peste 6 milioane de români vor scoate mai mulți bani din buzunar. Cum s-a ajuns la prețuri mai mari

Peste 6 milioane de români vor scoate mai mulți bani din buzunar. Cum s-a ajuns la prețuri mai mari

Se pregătește o schimbare importantă pe piața asigurărilor obligatorii. Prețul pentru RCA va crește considerabil. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a oferit câteva explicații.

Chirițoiu a atras atenția că prețurile polițelor RCA vor fi majorate, dar există un motiv pentru această schimbare. Totuși, peste 6,5 milioane de români care au mașină vor fi afectați. Majorarea se întâmplă după ce decontarea directă va fi obligatorie, deoarece firmele de asigurări nu au încredere că-şi vor recupera banii unele de la altele.

Chirițoiu a spus că analizează proiectul pentru RCA cu decontare directă și urmează discuții cu ASF. Conform acestuia, dubiul cel mai mare vine din posibila creştere a preţurilor, deoarece această decontare, deși este permisă din 2016, are un succes moderat. „Ar avea avantajul că îi schimbă pe consumatori din logica «eu vreau un produs foarte ieftin, că este pentru alţii»”, a explicat Chirițoiu.

Astfel, consumatorul ar fi mai atent la ce-şi alege, pentru că el va beneficia de reparaţie în caz că e lovit. Interesul se schimbă de pe preț către reţea bună de service-uri, dar și să se facă reparaţiile la o calitate şi cu promptitudine.

Creștere de preț, dar și echilibrare a pieței

Președintele CC susține că decontarea directă are sens, pentru că echilibrează piaţa.

„[…] mi-e frică de creşterea de preţ, întrucât ofertele de decontare directă sunt ceva mai scumpe. Cred eu că sunt mai scumpe pentru că, dacă te loveşte cineva, trebuie să plătească asigurătorul tău, iar eu, ca asigurător, îţi fac reparaţia şi apoi mă duc cu factura la asigurătorul celui care te-a lovit, ca să-mi recuperez banii, dar eu nu ştiu sigur dacă acela îmi dă bani.”
Bogdan Chirițoiu

Nu în ultimul rând, acesta a spus că firmele de asigurări trebuie să aibă încredere că-și vor recupera banii unele de la altele. „Soluţia mea este: haideţi să creăm un mecanism prin care să dăm încredere firmelor de asigurare că-şi vor recupera banii unii de la alţii”, a mai adăugat acesta.

Citește și:
Etichete: