Modificare importantă pentru toți șoferii: cum ți-ai putea lua RCA direct de la stat

Modificare importantă pentru toți șoferii: cum ți-ai putea lua RCA direct de la stat

Piața RCA e controlată, în acest moment, de doi mari asiguratori privați. Dar ai putea să-ți cumperi, în curând, polița de asigurare obligatorie direct de la stat.

Asigurarea RCA e polița obligatorie pe care trebuie să o plătească orice șofer care utilizează mașina pe drumurile publice. Dacă ești prins fără, riști amendă. Piața e considerată una extrem de concentrată, cu doar două mari firme care controlează aproape totul – City Insurance și Euroins.

Asta pentru că vând cele mai ietftine polițe.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregătește însă o nouă mutare majoră –  șoferii din România să aibă posibilitatea să își cumpere asigurarea obligatorie direct de la stat, scrie economica.net.

Polița RCA, cumpărată direct de la stat

Pentru ca o astfel de mutare să poată fi pusă în practică, e nevoie ca statul să identifice instituția/compania care să vândă așa ceva. Sunt două posibilități luate în calcul, fie Eximasig, fosta Care România, companie de asigurări deținută de stat prin Eximbank, fie CEC Bank, spun anumite surse.

„Presupunem prin absurd ca mâine nimeni din România nu mai vinde RCA. Ce facem? Trebuie să avem o companie care să facă asta. Trebuie oricum să avem o companie care să regleze piața, care astăzi este cu mari probleme, din moment ce doar două firme, adică City Insurance și Euroins, au 85% din ce înseamnă RCA. Iar aceste firme sunt și cele mai reclamate, pentru că nu plătesc daunele integral și la timp”, au declarat, pentru Economica.net surse apropiate situației.

CEC Bank a mai avut în planul de dezvoltare realizat de fostul președinte , Radu Grațian Ghețea, în 2008, un obiectiv care viza construirea unei companii de asigurări care să beneficieze de distribuție prin cele cele peste 1000 de agenții ale bănci, multe dintre ele in orașe mici sau comune, unde marile firme nu au acces decât prin brokeri.

Piața asigurărilor din România traversează o perioadă complicată, în care firmele care vând peste 85% din toate polițele RCA, City Insurance și Euroins, au dificultăți cu plata daunelor.

Recent, tot ASF a propus decontarea directă, ca obligativitate în polița RCA, nu ca opțiune, cum e acum. Mai multe am scris AICI. 

Citește și: