Pensionarii românii, într-o situație imposibilă: 80% dintre ei ajung să facă asta
Se pare că, pensionarii din România nu vor avea parte de odihnă după ce vor ieși la pensie. După o viață de muncă, ar trebui să se gândească la o pauză binemeritată. În schimb, ei se gândesc la cu totul altceva.
Mulți dintre viitorii pensionari își pun problema să lucreze în continuare. Opt din zece angajați vor muncii după pensionare. Ei sunt nevoiți să facă asta, deoarece realizează că banii din pensie nu sunt suficienți pentru un trai decent.
Viitorii pensionari nu iau în calcul varianta pensiilor private sau a investițiilor în active imobiliare. Ei se bazează doar pe veniturile din pensiile de stat. Astfel că, pentru a-și asigura o existență decentă, vor fi nevoiți să își suplimenteze pensia.
Sondajele efectuate online ne confirmă faptul că, opt din zece salariați au de gând să își continue activitatea și după împlinirea vârstei de pensionare. Chiar dacă nu vor muncii un program întreg, ei se gândesc și la varianta de part-time.
Cât câștigă angajații din România acum?
„În prezent, 85% dintre respondenți afirmă că au un salariu net lunar sub pragul de 5.000 de lei, iar în acest procent circa 30% câștigă sub 3.000 lei, ceea ce nu le permite să facă destule economii pentru vârsta pensionării. Alți 10% câștigă între 5.000 și 10.000 lei lunar, iar restul de 5% – peste 10.000 lei pe lună”, susțin autorii sondajului BestJobs.
47% dintre ei consideră că ar trebui să aibă economii de până la 150.000 lei, la momentul ieșirii în pensie. Această sumă ar fi necesară pentru a avea o bătrânețe lipsită de griji financiare. 33% dintre ei ar vrea că aibă deoparte între 175.000 și 300.000 lei . Restul de 15% cred că ar avea nevoie de peste 500.000 lei pentru confortul lor.
Conform sondajului, peste jumătate din ei ar vrea să poată economisi lunar între 250 și 500 lei. Restul consideră că le-ar ajunge dacă ar economisii peste 500 lei. „De altfel, pentru a avea în primul rând venituri mai mari care să le permită să facă economii, cei mai mulți dintre angajați iau în calcul să își schimbe locul de muncă.
Dacă în ultimele 12 luni, pe fondul pandemiei, două treimi dintre respondenți au rămas la același loc de muncă, acum aproximativ patru din zece respondenți se gândesc să își schimbe jobul sau chiar domeniul de activitate, iar 22,5% afirmă că au făcut deja pași în această direcție”, mai arată sondajul.
BestJobs rezumă că, majoritatea angajaților își schimbă locul de muncă pentru a avea un salar mai mare. Alte criterii ar fi siguranța locului de muncă, stabilitatea, posibilitatea de a lucra de acasă și nevoia de mai mult timp liber.
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În prezent, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi. La aceștia se mai adaugă un număr mare freelanceri, agenți de recrutare, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști.