Veste bună pentru combinatorii de pensie și salariu: cât de lent se mișcă Guvernul pentru a-i desființa

Veste bună pentru combinatorii de pensie și salariu: cât de lent se mișcă Guvernul pentru a-i desființa

De câteva luni, ministrul Muncii a atras atenția asupra scenariului ofensator în care oameni cu pensii speciale extraordinare primesc și un salariu de la stat pe lângă acei bani. În teorie, acel scenariu va fi desființat la un moment dat, dar mai durează.

În momentul în care te numeri printre românii cu pensii speciale, te poți considera privilegiat. Știi ce însă mai profitabil decât acei bani pentru care nu ai contribuit la stat? Un salariu generos tot de la stat. În această situație se află un număr incredibil de mare de români și vor continua să traiască cu acest beneficiu pentru cel puțin cîteva luni.

În teorie, ​Premierul Florin Cîțu susține că legea prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul va fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare. Din informațiile pe care le știe „nu s-a modificat nimic față de varianta pe care am văzut-o”. Un pic penibil este însă că aprobarea legii a fost tărăgănată în așa fel încât au scăzut semnificativ șansele pentru adoptarea ei de către Parlament în actuala sesiune parlamentară. Ca referință, aceasta se încheie la finalul lunii iunie.

În consecință, persoane cu funcții înalte pot primi în continuare pensii speciale și salarii de la stat, în același timp, în fiecare lună. Legea mai prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani. În contextul în care aproape niciodată nu a trecut o lege de guvern și de parlament în aproximativ trei săptămâni, cu siguranță nu se va întâmpla acum. În schimb, legea ar urma să fie adoptată cel mai devreme în sesiunea parlamentară din toamnă.

Până va trece legea de parlament, dacă se va întâmpla vreodată acest lucru, persoane precum Irina Alexe, fostă polițistă, actual secretar de stat la Ministerul de Interne, sau Silviu Gabriel Barbu, șeful Corpului de Control al prim-ministrului, vor primi și salarii de la stat, și pensii speciale. Ca o notă de subsol, Alexe s-a pensionat în 2016, la 42 de ani, și primește o pensie de 14.000 lei, în timp ce Barbu s-a pensionat la sfârșitul anului trecut din funcția de judecător, la 50 ani, fiind numit imediat în postul de la Guvern. În acest moment, nu mai puțin de 35.000 de persoane cumulează pensia cu salariul de stat. Dacă va trece noua lege, respectivii vor avea 30 de zile să aleagă cu care dintre cele două venituri vor să rămână.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: