Cât de rapid este viitorul tău laptop, de fapt: NVIDIA schimbă ”regulile jocului”, pentru binele utilizatorilor

Cât de rapid este viitorul tău laptop, de fapt: NVIDIA schimbă ”regulile jocului”, pentru binele utilizatorilor

La momentul de față, plăcile video din laptopuri nu vin cu specificații tehnice, doar cu un nume generic și o minciună semnificativă în spate. Deși se cheamă la fel, nu au fost niciodată identice din prisma performanței. NVIDIA vrea să schimbe asta.

Când îți cumperi o placă video pentru un desktop, poți vedea o serie stufoasă de date tehnice. Pe lângă cantitatea de memorie dedicată și frecvența de lucru, ai acces la numărul de nuclee, numărul unităților de texturare, lățime de bandă a BUS-ului de memorie și multe altele. În cazul plăcilor video pe care le găsești în laptopuri, acelea vin la pachet doar cu un nume generic și nu știi dacă este acel chipset este mai lent sau mai rapid decât specificațiile standard puse la dispoziție de producător.

Problema cu această situație este că un producător precum Dell, Acer, ASUS sau HP îți pot vinde un laptop mai subțire, poate chiar și mai ieftin, care are aceeași placă video precum un sistem semnificativ mai scump, fără să fie sub nicio formă la fel de rapid. În acel fel, cumpărărătorii sunt înșelați. Partea cea mai tristă este însă că, din poziția de cumpărător, ajungi să-ți formezi o părere greșită despre NVIDIA sau AMD, când placa ta video se comportă prost, vina fiind de fapt a producătorului laptopului.

Dincolo de aceste detalii de context, NVIDIA a obligat producătorii de notebook-uri care vor incorpora chipseturi din seria RTX 30 să fie semnificativ mai transparenți în privința specificațiilor tehnice. Detaliile despre aceste noi obligații au fost comunicate de un purtător de cuvânt al companiei celor de la The Verge.

În final, de acum înainte, ar trebui să vezi printre specificațiilor viitorului tău laptop de gaming frecvența de lucru a GPU-ului, consumul energetic și alte particularități menite să înțelegi performanța reală a PC-ului. În mod previzibil, va dura un pic până când aceste reguli noi vor fi transpuse în lumea reală, dar cei de la ASUS au făcut deja primii pași în acest sens.

Citește și: