06 dec. 2021 | 14:58

Pâinea cea de toate zilele, tot mai scumpă: viața e din ce în ce mai grea pentru români

ACTUALITATE
Pâinea cea de toate zilele, tot mai scumpă: viața e din ce în ce mai grea pentru români

Pe fondul inflației explozive din ultimele luni, dar și din cauza altor factori externi, cel mai consumat aliment de către români – pâinea – a ajuns să se scumpească semnificativ.

România, la fel ca majoritatea statelor europene, se confruntă de luni bune cu o inflație alarmant de mare.

Din cauza majorării acesteia, de la o lună la alta, prețurile alimentelor, dar și ale altor bunuri și servicii, cresc sub ochii noștri, erodându-ne puterea de cumpărare.

Pâinea devine un aliment de lux?

Banala franzelă, pe care cu toții o cumpărăm zilnic, s-a scumpit semnificativ în ultima perioadă. Practic, în numeroase brutării din întreaga țară, zilele acestea, pâinea a ajuns să coste de la 1,30 lei la 1,50 lei.

„Reculul din urma creșterii prețurilor se va simți într-un termen de 2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionările sunt făcute la procesatori și nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor”, a spus atunci Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale.

Se pare că vom avea un Crăciun costisitor. Pe lângă scumpirile înregistrate la pâine, pețul cărnii de porc a crescut și el deja chiar și cu 2 lei pe kilogram.

De Crăciun, un kilogram de carne de porc ar putea să coste și 20 de lei.

Prin urmare, din cauza acestor scumpiri, patronii români sunt nevoiți să crească salariile de anul viitor, peste așteptările previzionate inițial. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, puterea de cumpărare a românilor va fi drastic afectată, iar aceștia vor fi nevoiți să renunțe la anumite alimente, bunuri sau servicii, pentru a-și permite costul traiului de zi cu zi.

Conform celei de-a doua părți a studiului PayWell 2021, realizat de PwC România, creșterea ratei inflației pune presiune pe majorările salariale bugetate de companiile private din România pentru 2022, estimate anterior în medie la 7%, care ar trebui revizuite în sus cu două – trei puncte procentuale, pentru a compensa erodarea puterii de cumpărare.

Majoritatea companiilor și-au realizat bugetele de creșteri salariale la sfârșitul verii, când inflația se situa la 4%. Pentru finalul anului așteptările sunt ca inflația să depășească 7%, ceea ce ar putea determina revizuirea bugetelor salariale.

”Pentru 2022 companiile își construiseră bugete mai moderate comparativ cu acest an, când rata medie de majorare a fost de 8,9%, care venea după un an 2020 greu, cu întreruperi de activitate, șomaj tehnic sau înghețări salariale în multe industrii.

Creșterea inflației peste estimări în acest an va pune însă presiune pe aceste bugete, iar companiile vor fi nevoite să își ajusteze politicile pentru a fi competitive pe piața muncii, ținând cont însă de resursele disponibile”, a declarat Daniel Anghel, Partener servicii fiscale și juridice PwC România.