Ochelarii ”te salvează” de Covid-19: de ce ai șanse de trei ori mai mici să te îmbolnăvești

Ochelarii ”te salvează” de Covid-19: de ce ai șanse de trei ori mai mici să te îmbolnăvești

În ultimul an, s-au scris multe articole despre modul în care ochelarii se încețoșează când porți mască de protecție, dar nimic despre faptul că purtătorii au șanse mult mai mici să se îmbolnăvească.

Într-un raport publicat de The Telegraph se atrage atenția asupra faptului că purtătorii de ochelarii au șanse de trei ori mai mici să contracteze o infecție cu Covid-19, iar motivele din spatele acestei concluzii sunt greu de contestat.

Ideea este că o parte importantă din cazurile de îmbolnăvire pleacă de la faptul că îți atingi fața, nasul, gura și ochii după ce ai intrat în contact cu o suprafață infectată. Spre surprinderea ta, însă, purtătorii de ochelari își ducă mâna la față mult mai rar decât cei care nu poartă, iar la ochi, și mai rar.

Studiul din spatele acestor concluzii vine de la un grup de cercetători din India și concluzia este că o persoană care poartă în permanență ochelari de vedere are șanse de două până la trei ori mai mici să fie infectată cu SARS-CoV-2, pentru că ”atingerea repetată și frecarea ochilor” cu mâini contaminate are un rol important în transmiterea virusului.

La baza studiului s-a aflat analiza comportamentală a 304 persoane, 223 bărbați și 81 femei, aflați cu toții într-un spital din India între 26 august și 8 septembrie. Aveau vârste între 10 și 80 de ani și toți au raportat simptome de Covid-19. Participanții au completat chestionare legate de calitatea vederii și de obiceiul lor de a purta ochelari. Aproximativ 19% au afirmat că poartă ochelari aproape în permanență.

Din aceeași analiză aflăm că ”o persoană are obiceiul de a-și atinge fața de 23 de ori pe oră, iar ochii de trei ori pe oră.” La final, concluzia a fost că riscul infecțiilor cu Covid-19 a fost de două până la trei ori mai mic în cazul purtătorilor de ochelari, comparativ cu membrii populației care nu utilizează acest accesori. Cele mai mari șanse să evite infecția sunt la cei care poartă ochelarii mai mult de opt ore pe zi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: