24 iul. 2021 | 18:35

Oamenii de știință au descoperit o nouă structură de ADN: ce înseamnă asta pentru viitorul medicinei

ACTUALITATE
Oamenii de știință au descoperit o nouă structură de ADN: ce înseamnă asta pentru viitorul medicinei

Oamenii de știință au descoperit o nouă structură ADN care asimilează gene din alte microorganisme din împrejurimile sale.

ADN-ul a fost descoperit în eșantioane din situri noroioase, din vestul Statelor Unite, potrivit Nature. Cercetătorii au descoperit că structurile au fost mai lungi decât majoritatea celorlalte molecule genetice și aparțin unei colecții de structuri genetice, cunoscute sub numele de elemente extracromozomiale (ECE). Studiul descoperirilor lor a fost publicat chiar aici.

Datorită capacității sale de a asimila gene din diferite surse, cercetătorii au denumit structura ADN-ului „Borg”, după rasa fictivă prădătoare a extratereștrilor din „Star Trek”, cunoscută pentru asimilarea noilor tehnologii și informații din alte specii, în mintea lor.

Această structură de ADN poate ajuta la lupta contra schimbărilor climatice

Astfel, Borg a surprins cercetătorii datorită dimensiunilor sale mari. De fapt, aceasta variază de la 600.000 la un milion de perechi de baze de ADN în lungime. Acest lucru este mult mai lung decât ECE-urile tipice, potrivit Nature.

„Oamenii s-au obișnuit cu surprizele din domeniul ECE”, a declarat Huang Li, microbiolog la Academia Chineză de Științe din Beijing, pentru Nature. „Cu toate acestea, descoperirea acestei structure de ADN, care îmbogățește, fără îndoială, conceptul de ECE, i-a fascinat pe mulți din domeniu”.

Spre deosebire de omologul său SF, Borgs din viața reală ar putea ajuta Pământul, mai degrabă decât să-l consume pe tot în mintea sa colectivă de stup.

Jill Banfield, microbiolog la Universitatea din California, Berkeley, a ajutat la descoperirea structurii ADN din zonele umede din California, împreună cu medii similare din Colorado. Banfield crede că aceste structure noi de AND ar putea fi folosite de un microorganism numit Methanoperedens, despre care se știe că mănâncă și distruge metanul din aer.

Banfield colaborează cu Jennifer Doudna, pionierul revoluționar al editării genelor CRISPR, pentru a investiga în continuare structura ADN. Doudna este, de asemenea, un coautor al studiului.

Așadar, Borg este o descoperire fascinantă, care ar putea avea mari ramificații în lupta noastră tot mai mare împotriva schimbărilor climatice. Dar ne vom păstra în continuare degetele încrucișate pentru ca această structură să nu înceapă să asimileze specia noastră, în rasa ei extraterestră imperialistă.