O mare bancă din România dezvăluie ce se întâmplă cu banii românilor. Acestea sunt marile cheltuieli

O mare bancă din România dezvăluie ce se întâmplă cu banii românilor. Acestea sunt marile cheltuieli

Situația ultimul an a afectat puternic și bugetele românilor. Acum, printr-un studiu realizat de-o mare bancă din România, vedem pe ce și-au cheltuit românii banii.

Dacă, până în pandemie, educația financiară, precauția și ierarhizarea priorităților în buget erau noțiuni abstracte pentru cei mai mulți dintre români, criza medicală i-a responsabilizat și i-a făcut să fie mai atenți la modul în care își cheltuie banii.

Un studiu Raiffeisen Bank arată că românii au dobândit în pandemie o atitudine precaută cu privire la buget, acum își pregătesc o plasa de siguranță pentru eventualele cheltuieli neprevăzute, iau în calcul să economisească și, mai mult decât atât, investesc în sănătatea lor, descoperind în această perioada cât este de importantă.

Bani mai mulți la contul de economii pentru români

economiile-romanilor-raiffeisen-bank-cheltuieli

O surpriză plăcută o reprezintă faptul că românii economisesc mai mult. Numărul celor care pun bani la saltea a crescut de la 16% la 24%, în timp ce procentul din populație care reușește să acopere strictul necesar traiului se menține relativ similar (aproape jumătate din populație).

O altă veste bună o reprezintă datele privind procentul de români care nu fac față cu cheltuielile zilnice. Se pare că sunt din ce în ce mai puțini români în această situație, de la 35% la 24%.

În schimb, oamenii au devenit mai temători cu privire la siguranța locului de muncă. Numărul persoanelor care se tem de pierderea locului de muncă s-a dublat, de la 11% cât era la începutul anului 2020, la 28% în 2021.

Studiul mai arată că românii au început să își prioritizeze cheltuielile, să își alcătuiască bugete pe perioade relativ extinse de timp și să economisească bani pentru situații delicate. Acestea e o schimbare considerabilă în comportamentul financiar.

1 din 3 români a ales să își planifice bugetul lunar, iar 1 din 5 români a economisit mai mult. 9% dintre respondenți au declarat că au hotărât să se înscrie la cursuri de educație financiară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: