18 iun. 2021 | 18:35

O bucată din istoria internetului, la licitație, în NFT: ce vinde Tim Berners-Lee, creatorul ”world wide web”

ACTUALITATE
O bucată din istoria internetului, la licitație, în NFT: ce vinde Tim Berners-Lee, creatorul ”world wide web”

Cred că deja ne-am obișnuit să auzim de cele mai ciudate, dar interesante lucruri care se vând ca NFT-uri. A devenit o modă și nu pare că se va sfârși prea curând.

Astfel, până și internetul se vinde ca NFT. Codul sursă original pentru World Wide Web (www) este scos la licitaţie la casa de licitaţii Sotheby’s, ca activ digital unic, care nu este interschimbabil (non-fungible token – NFT), în reţeaua blockchain Etherum. Ofertele pornesc de la numai o mie de dolari.

WWW se vinde ca NFT, iar prețul este foarte mic

Berners-Lee, informatician născut în Londra, a inventat World Wide Web în 1989, revoluţionând schimbul şi crearea de informaţii în ceea ce este văzut ca una dintre cele mai semnificative invenţii de când a apărut tipografia în Europa în Germania secolului al XV-lea. Activul digital NFT, din reţeaua blockchain Ethereum, include codul sursă original, o vizualizare animată, o scrisoare scrisă de Berners-Lee şi un poster digital al codului complet din fişierele originale, transmite Reuters, citat de Adevărul.

„De ce un NFT? Ei bine, este un lucru firesc de făcut, când eşti informatician şi când scrii coduri şi ai făcut-o mulţi ani”, a afirmat Berners-Lee într-un comunicat. ”Mi se pare corect să-mi semnez digital autograful pe un artefact complet digital”, a adăugat acesta.

Fişierele conţin 9.555 de linii de cod, incluzând implementări ale celor trei limbaje şi protocoale inventate de Berners-Lee: HTML (Hypertext Markup Language), HTTP (Hypertext Transfer Protocol) şi URI (Uniform Resource Identifiers). De asemenea, sunt incluse documente HTML originale care au instruit utilizatorii web timpurii despre cum să utilizeze aplicaţia.

Ofertele pentru acest NFT, un mod de afirmare a dreptului de proprietate asupra unui activ digital, încep de la o mie de dolari, într-o licitaţie online independentă intitulată ”Acest lucru a schimbat totul”, care va avea loc în perioada 23-30 iunie.