Nokia ”lovește” Huawei unde contează: victoria surprinzătoare pe piața 5G

Nokia ”lovește” Huawei unde contează: victoria surprinzătoare pe piața 5G

În teorie, până de curând, Huawei a făcut legea când vine vorba de infrastructură 5G la nivel global. Din păcate pentru chinezii, la momentul de față, toată planeta pare să fugă de echipamentele sale de rețelistică.

În prima etapă, Huawei a fost victimă colaterală în războiul comercial dintre SUA și China. Între timp, tot mai multe țări evită echipamentele chinezilor, chiar dacă Donald Trump nu se mai află la șefia Statelor Unite ale Americii pentru a pune o presiune în acest sens. Chiar și teritorii micuțe se orientează acum către Nokia, în defavoarea Huawei.

Nokia face valuri în Europa, Huawei ”înghite în sec”

Nokia a început această săptămână cu o veste foarte bună. Tocmai a încheiat un parteneriat foarte valoros cu A1 Telekom Austria pentru a instala rețele 5G în Bulgaria, Serbia și Slovenia, conform Reuters.

Ca referință, grupul finlandez este unul dintre primii trei mari producători mondiali de echipamente de telefonie mobilă, alături de Huawei şi Ericsson. Din această poziție, a anunţat într-un comunicat că „în urma acordului vom furniza soluţii 5G RAN (pentru reţelele de acces radio) către cele trei pieţe şi echipamente de bază pentru reţeaua 5G din Serbia şi Slovenia”.

Acest contract este cea mai recentă consecință a înăspririi controalelor asupra firmelor chineze implicate în dezvoltarea rețelelor 5G, în frunte cu Huawei, din partea autorităților europene. O presiune suplimentară în acest sens se menține din partea Casei Albe, chiar dacă noua administrație are probleme mai importante la această oră.

Victoria Nokia în fața Huawei este una importantă, dar chinezii au tot suferit înfrângeri în ultimul an. Operatorul britanic de telecomunicaţii Vodafone a anunţat recent că a selectat Samsung Electronics drept furnizor de echipamente pentru reţeaua sa 5G din Marea Britanie, un contract care marchează debutul companiei sud-coreene pe piaţa de echipamente de telecomunicaţii din Europa. Mai mult decât atât, autorităţile britanice au ordonat ca toate echipamentele furnizate de Huawei să fie eliminate din reţeaua 5G până la finele lui 2027.