Noi oscilații de preț la gaze: ce se întâmplă, chiar acum, pe piața europeană

Noi oscilații de preț la gaze: ce se întâmplă, chiar acum, pe piața europeană

Prețurile gazelor dau dovadă de o volatilitate absolută. Piața europeană de profil se confruntă, în aceste zile, cu noi oscilații de preț. Din fericire, de această dată este vorba despre o ieftinire semnificativă.

Prețurile de referință la gaze naturale din Europa au scăzut, joi, cu peste 20%, după cum arată datele oficiale.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a scăzut joi cu 22%, până la 135,03 euro pentru un Megawatt-oră, anulând creşterile înregistrate pe parcursul acestei săptămâni. Scăderea preţului la gaze s-a repercutat şi asupra preţurilor la electricitate, pe piaţa din Germania preţurile înregistrând o scădere de 15% iar pe piaţa din Franţa cu 24%.

Potrivit analiștilor europeni, scăderea prețurilor nu este întâmplătoare, ci este o consecință directă a livrărilor masive efectuate, în această perioadă. O flotă de nave încărcate cu gaze lichefiate din Statele Unite ale Americii se îndreaptă spre Europa.

Cei de la Bloomberg dezvăluie faptul că ar fi vorba despre minimum 10 nave încărcate cu gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. Alte 20 de nave par să traverseze Atlanticul chiar dacă nu au declarat încă destinaţia lor finală.

A fost un an dificil pentru piața gazelor

Anul 2021 a surprins chiar și economiștii, din cauza evoluției fulminante de prețuri. Concret, de la începutul anului şi până în prezent preţurile la gaze în Europa au crescut cu peste 600%.

Unul dintre motivele principale care stau la baza acestei scumpiri explozive a fost reprezentat de limitarea livrărilor gazelor rusești.

Guvernele europene au luat măsuri fără precedent pentru a proteja consumatorii finali de creșterile masive de preț. În România, de exemplu, s-au adoptat legi precum cea a compensării facturilor la energie electrică și gaze naturale, în anumite condiții. Chiar și așa, consumatorii tot resimt scumpirile, iar analiștii speră ca iarna aceasta să nu fie foarte geroasă, aspect ce ar putea pune o presiune suplimentară pe prețuri.

Citește și: