Noi ajutoare de la stat, din ianuarie 2022: cine sunt norocoșii

Noi ajutoare de la stat, din ianuarie 2022: cine sunt norocoșii

Guvernul României a decis să mai acorde o mână de ajutor pensionarilor țării, de la începutul anului viitor.

Astfel, s-a decis majorarea plafonului cuantumului pensiei, în baza căruia se alocă dreptul compensării cu 90% a medicamentelor.

Ce se întâmplă, concret, din ianuarie 2022

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri sub plafonul de a 1.429 lei/lună, vor beneficia de compensarea cu 90% a medicamentelor.

Plafonul a fost astfel majorat de la 1.299 lei/lună. Această majorare era necesară, după cum afirmă însuși premierul Nicolae Ciucă, deoarece tot din ianuarie 2022 pensionarii vor primi o majorare de 10% a punctului de pensie, iar acest lucru ar fi făcut ca aproape 500.000 de persoane să nu mai beneficieze de compensarea medicamentelor.

„Aproape jumătate de milion de pensionari riscau să piardă dreptul la compensarea medicamentelor odată cu majorarea cu 10% a punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie. Vom creşte plafonul veniturilor până la care pensionarii vor beneficia de compensare cu 90% a medicamentelor. Începând cu 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri până la 1.429 de lei pe lună inclusiv, vor beneficia de această măsură de sprijin”, a spus Ciucă înaintea şedinţei de guvern care a avut loc marți.

Totuși, vine și o veste proastă pentru pensionari. În prima lună a anului viitor, pensiile vor întârzia cu două zile.

„Într-o lună obișnuită, Poșta Română primește prima parte a banilor de pensii cu trei zile înainte de prima zi lucrătoare a lunii în care pensiile sunt livrate. Partenerii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice vor vira contravaloarea drepturilor de protecție socială, în conturile Poștei Române, cu o decalare de câteva zile, ca la orice început de an. Transformarea acestora în cash și distribuirea în gențile fiecărui factor poștal durează aproximativ trei zile.

Astfel, calendarul de achitare a pensiilor din sistemul public de pensii (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve și văduve de război, IOVR) va fi următorul:

-la domiciliu: în perioada 6 – 17 ianuarie 2022;

-la ghișeele subunităților poștale: până în data de 19 ianuarie 2022”, explică reprezentanții Poștei Române.

Citește și: