29 oct. 2021 | 07:00

Ne dăm singuri foc la valiză: volumul de mâncare aruncată în România te ajută să înțelegi românii

ACTUALITATE
Ne dăm singuri foc la valiză: volumul de mâncare aruncată în România te ajută să înțelegi românii

România este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Acesta aspect nu ne face însă sub nicio formă mai responsabili când vine vorba de cheltuieli și nici mai reticenți în a arunca o mare parte din mâncare. Acesta ar putea fi cel mai nou paradox despre români.

În fiecare an, Comisia Europeană publică o analiză interesantă legată de abilitatea oamenilor de a fi chibzuiți. Asta înseamnă că ne atrage atenția asupra faptului că ar trebui să nu mai aruncăm atât de multă mâncare, pentru că este ofensator față de planetă și, mai ales, față de cei care nu au ce mânca. Deși studiul vizează întregul bloc comunitar, cele mai impresionante și șocante valori pe marginea acestui subiect sunt asociate României.

Românii își bat joc de mâncare și se plâng în același timp

La prima vedere, ai crede că românii nu au ce să mănânce. Deși nu avem statisticile defalcate pe clase sociale, un lucru este însă sigur, România aruncă anual 3,4 milioane de tone de mâncare, iar vina principală cade pe consumatorul final. Aproximativ 63% din alimentele pe care un român la cumpără sau le cultivă singur, ajung la gunoi.

Dacă ne referim exclusiv la fructele românești, risipa este și mai îngrijorătoare. Discutăm de aproximativ 72% dintre fructele românești care sunt transpuse în deșeuri. În cazul legumelor, aproximativ o tonă din patru este aruncată cu entuziasm.

Prea puțini europeni sunt mai risipitori decât românii, dacă ai în vedere cele aproape trei milioane de tone și jumătate de alimente pe care nu le mănâncă nimeni. În Bulgaria, o țară relativ de săracă precum a noastră, risipa alimentară este estimată la 970,4 mii de tone. Slovacia și Estonia gravitează în jurul a 200.000 de tone, pe când Ungaria gravitează în jurul cifrei de 1,5 milioane de tone, mai puțin de jumătate decât aruncă românii. Austria și Cehia aruncă 1,4 milioane de tone.

Țării mult mai mari ca populație decât România aruncă mai mult. În Germania se aruncă 12,4 milioane de tone de mâncare, în timp ce în Spania discutăm de 13,1 milioane de tone. Franța gravitează în jurul cifrei de 10,9 milioane de tone aruncat, iar Polonia ”se mândrește” cu 7,2 milioane de tone.

Revenind însă la România, 833,7 mii de tone de legume aruncate se reflectă în aproximativ 23% din producția internă de legume dintr-un an. În același timp, cele 646,4 mii de tone de cartofi ajunși în ghenă reprezintă 24% din producția locală anuală de cartofi. Nu în ultimul rând, 604,9 mii de tone de fructe aruncate sunt 72% din ceea ce produce România.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele