Naționalizarea pilonului II de pensii, din nou sub reflector: promisiunea fără echivoc a premierului Cîțu

Naționalizarea pilonului II de pensii, din nou sub reflector: promisiunea fără echivoc a premierului Cîțu

Încă de pe vremea guvernului PSD condus din umbră de Liviu Dragnea, s-a vehiculat transferul fondurilor din pilonul II de pensii la bugetul de stat. Acum, Florin Cîțu a oferit mai multe lămuriri pe marginea acelui subiect.

În contextul în care este doar o chestiune de timp până când nu vor mai exista bani de pensii în România, dacă se menține ritmul actual de creștere și nu se umblă la vârsta de pensionare, premierul a discutat la Digi 24 despre pilonul II de pensii. În acel context, șeful Guvernului a insistat asupra faptului că, pe parcursul oricărei guvernări din care face parte și PNL, acel scenariu iese din schemă.

„Nu. Nu pentru că cere cineva aşa ceva. Pentru că în asta cred şi în asta credem noi, toată coaliţia de guvernare. Nu naţionalizăm pilonul doi de pensii! Şi ca să nu existe niciun risc ca cineva să facă asta, eu vreau să mă angajez că nu vom face aşa ceva (…). Repet, riscul ca în această guvernare liberală, în următorii opt ani de zile, ca pilonul doi de pensii să fie naţionalizat este zero. Nu există aşa ceva, nu vom face aşa ceva niciodată”, a precizat premierul Florin Cîţu.

Primul ministru a făcut referire la faptul că în perioada guvernării PSD s-a dat ordonanța 14 ca viza și naționalizarea pilonului II de pensii.

Întrebat dacă le recomandă oamenilor să îşi facă pensii private, premierul a spus că sunt deja pensii private. În plus, există oportunități și în ceea ce privește pensiile facultative, iar el le recomandă oamenilor să îşi facă şi astfel de pensii pentru că fiecare cetăţean îşi administrează mult mai bine banii decât o poate face statul. „Au deja pensii private. Dacă vor să investească mai mult, bineînţeles sunt oportunităţi. Dar există o strategie în legea pensiilor, ne vom uita la ea, dacă va creşte sau nu contributivitatea din ceea ce avem”, a concluzionat Cîţu.

Citește și: