14 mart. 2021 | 11:32

Nanotehnologia care poate detecta cancerul: deschide calea pentru tratamente mai eficiente

ACTUALITATE
Nanotehnologia care poate detecta cancerul: deschide calea pentru tratamente mai eficiente

Noua nanotehnologie fluorescentă pare să poată vâna și „colora” cancerul în interiorul corpului, pictând tumorile cu o nuanță strălucitoare, care le face mai ușor de observat. Da, ai citit bine. Oamenii de știință vor să “coloreze” cancerul.

Oamenii de știință de la Imperial College din Londra au proiectat aceste nanoprobe, numite în mod specific „bioharmonophores”, pentru a viza celulele canceroase și a le face să strălucească într-un mod care se distinge de modul în care țesutul obișnuit este iluminat de instrumentele de imagistică medicală, potrivit unei cercetări publicate în revista ACS Nano.

Construind un instrument care face celulele canceroase mai ușor de depistat, oamenii de știință din spatele dezvoltării speră că diagnosticul pentru pacienții umani devine atât mai simplu, cât și mai precis pe parcurs.

Acest tip de nanotehnologie poate salva vieți în viitorul apropiat

Studiul în sine a analizat doar embrionii de pește zebră. Oamenii de știință au injectat mai întâi embrionii cu celule canceroase și apoi cu nanoprobe, care i-au vânat o zi mai târziu. Dar oamenii de știință cred că tehnologia ar putea fi utilă și pentru pacienții umani cu cancer.

„Aceste nanoprobe ar putea fi o modalitate mai eficientă de a detecta tumorile decât metodele care sunt disponibile în prezent”, a declarat Periklis Pantazis, bioinginerul Imperial College din Londra, într-un comunicat de presă. “Acestea combină în mod unic caracteristici care ar putea fi excelente pentru diagnosticul cancerului și terapia în practica clinică și ar putea îmbunătăți, în cele din urmă, rezultatele pacienților în urma unor cercetări suplimentare”.

Această tehnologie bazată pe aceste instrumente fluorescente nu este chiar primul tip de nanotehnologie care vizează celulele canceroase, dar alte forme de nanoprobe sunt mai greu de distins de țesuturi și tind să se estompeze rapid. Alte instrumente sunt, de asemenea, mai puțin precise, ceea ce înseamnă că tind să se lege atât de tumori, cât și de celulele sănătoase.

„Este foarte important ca această nanotehnologie să evidențieze celulele în mod specific și clar pentru diagnosticarea cancerului”, a spus Pantazis în comunicat. “Studiul nostru dă dovadă conceptului care sugerează că această nanotehnologie ar putea fi un instrument foarte puternic în diagnosticarea cancerului și în direcționarea tratamentelor către pacienți în următorii ani”.