Motivul pentru care oamenii iubesc atât de mult muzica: cercetătorii au explicația
Conform cercetătorilor, muzica are darul de a ne ajuta – mai ales atunci când încercăm să ne gestionăm emoțiile și sentimentele.
Mai mult, aceasta ne-ar oferi confortul emoțional de care avem nevoie, în anumite momente din viețile noastre.
Muzica ne influențează într-un mod aparte. Cercetătorii s-au întrebat, de ani de zile, cum funcționează fenomenul
„Muzica influențează profund centrii nervoși ai creierului uman”, este de părere Valorie Salimpoor, neurolog în cadrul Universității McGill. „Un singur acord nu are cum să producă efecte, însă dacă mai multe acorduri sunt aranjate într-o melodie, situația se schimbă”, a mai adăugat aceasta.
Conform acestor studii, creierul uman devine fericit în momentul în care omul ascultă muzică. Explicația este una cât se poate de simplă: în timpul audiției se produce dopamină, unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos, cunoscut, de asemenea, și sub numele de „hormonul fericirii”.
Cercetătorii au pus la cale o serie de teste pentru a verifica ce impact are muzica asupra creierului uman și asupra psihicului. În urma acestora, s-a constatat ceea ce se bănuia deja: muzica este responsabilă pentru starea psihică a omului și, după caz, o poate ajuta să se transforme.
Însă ce se întâmplă cu nivelul de dopamină în momentul în care ascultăm o melodie într-o primă audiție? Și, mai ales, ce anume va garanta că noua melodie va fi pe placul nostru?
Conform rezultatelor testelor oamenilor de știință, pentru ca o nouă melodie să creeze același efect, este nevoie de elementul de familiaritate. Cu alte cuvinte, melodia ar trebui să semene, într-o oarecare măsură, cu melodiile pe care le ascultăm în mod obișnuit. Un beat, limba vorbită sau un anumit instrument familiar pot transforma o melodie nouă într-una cu potențial real.
În felul acesta s-ar explica și faptul că oamenii au gusturi diferite, atunci când vine vorba despre muzica ascultată. Unii ascultă rock, alții manele, etc. Iar preferința pentru un gen muzical sau pentru altul ar putea să-și aibă explicația în mediul din care provenim sau, după caz, să fie în strânsă legătură cu momentul vieții (fericit sau nu) în care ne aflam atunci când am ascultat pentru prima oară o melodie. Acest lucru va trasa direcția viitoare a gusturilor muzicale, astfel că vom fi tentați să ne întoarcem, de fiecare dată, la acele sunete care ne-au bucurat cândva sau, după caz, care ne fac să retrăim un moment fericit. Situația se aplică și invers: anumite cântece ne pot întrista.