Motive de îngrijorare de la 1 iulie: ce se întâmplă cu certificatul digital Covid-19 în aeroporturi
De astăzi, 1 iulie 2021, intră în vigoare certificatul digital Covid-19 la nivelul întregului bloc european. Din păcate, mai există multe dileme în spațiul public despre noul document, iar companiile aeriene și operatorii de aeroporturi sunt îngrijorați de eventualul haos.
Grupurile care reprezintă cele mai mari companii aeriene şi aeroporturi europene avertizează ţările să îşi coordoneze mai bine lansarea certificatelor digitale pentru Covid-19 ale UE şi să se asigure că pasagerii sunt procesaţi înainte să ajungă pe aeroporturi, pentru a evita haosul şi cozile lungi, transmite Reuters citată de news.ro.
Ca referință, de astăzi intră în vigoare Sistemul Uniunii Europene al certificatelor digitale de călătorie pentru COVID-19. În mod regretabil, însă, grupul aeroporturilor ACI şi organismele reprezentative ale companiilor aeriene A4E, IATA şi ERA au avertizat într-o scrisoare către liderii naţionali ai UE despre un ”amestec îngrijorător de abordări” pe continent. Cu alte cuvinte, fiecare țară a perceput altfel utilitatea noului document.
„Pe măsură ce traficul de pasageri va creşte în următoarele săptămâni, riscul de haos pe aeroporturile europene este real”, au afirmat grupurile în scrisoarea comună trimisă luni şi văzută de Reuters.
Dacă este prima oară când auzi despre acest tip de document, supranumit pașaport de Covid, există câteva particularități pe care ar fi bine să le ai în vedere. Certificatele digitale sunt concepute pentru a arăta, prin intermediul codurilor QR, dacă pasagerii sunt complet vaccinaţi, au imunitate datorită recuperării recente după Covid-19 sau au avut un test negativ. Acestea sunt concepute pentru a fi utilizate pentru călătorii în întreaga UE începând cu 1 iulie, dar necesită verificări suplimentare şi echipamentul potrivit pentru a citi codurile.
În opinia operatorilor de zbor și a oficialilor care administrează aeroporturi, pentru a se evita haosul și cozile interminabile există o singură soluție. Scrisoarea menționează că singura metodă de a evita cozile şi întârzierile uriaşe în timpul sezonului de vară este de a implementa un sistem prin care atât certificatul de vaccinare, cât şi formularele de localizare a pasagerilor sunt procesate de la distanţă, înainte ca pasagerul să ajungă la aeroport.
„Nivelul ridicat de fragmentare şi diferenţele în implementarea DCC … precum şi repetarea continuă a verificărilor documentelor în mai multe state este alarmant”, e concluzia scrisorii publice.
În cazul în care urmează să călătorești într-o țară străină cu avionul, ar fi bine să ai în vedere un aspect important. Timpul de navigare pe aeroporturi în timpul unei călătorii s-a dublat la 3 ore de la 1-1/2 ore înainte de pandemie, a declarat și vicepreşedintele european al IATA, Rafael Schvartzman, un alt semnatar. Dacă nu sunt făcute modificări şi capacitatea revine la nivelurile pre-Covid, acest timp ar putea creşte teoretic la cinci sau chiar opt ore inacceptabile, a mai spus el.