Totul despre certificatul COVID: când trebuie să-l obții dacă vrei să pleci din țară, când expiră

Totul despre certificatul COVID: când trebuie să-l obții dacă vrei să pleci din țară, când expiră

Mai sunt mai puțin de 24 de ore până când România va facilita accesul cetățenilor săi la certificatul Covid, un document menit să faciliteze libera trecere în interiorul blocului comunitar. Dacă te gândești să pleci din țară, ar fi bine să știi cum se poate obține.

Pe marginea acestui subiect, Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, le recomandă românilor care își plănuiesc vacanțe în străinătate să încerce să obțină certificatul digital COVID cu cel puțin 5 zile înainte de data plecării. Motivul pentru acest sfat este că platforma STS de eliberare a acestor documente ar putea avea probleme și nu este bine să o lași până în ultima secundă. Ca referință, în baza certificatului digital european COVID-19, se va putea călători în statele Uniunii Europene începând din 1 iulie, iar autoritățile din România s-au angajat că platforma de unde poate fi descărcat acest document va funcționa totuși încă din prima zi, 1 iulie 2021.

În cazul în care ai o urgență majoră legată de obținerea certificatului cu pricina, va exista un număr la care poți să suni, dar momentan nu a fost făcut public.  „Există un call center gestionat de MS unde activează personal din Ministerul Apărării Naționale, care e în legatură directă cu un grup de lucru cu reprezentanți din Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății și împreună vor gestiona problemele generate de certificat.

Din acest motiv este bine ca dacă plănuim o călătorie în străinătate sau plănuim să ne întoarcem să ne scoatem certificatul măcar cu 5 zile înainte. În condițiile în care sunt probleme, termenul de rezolvare pe care ni-l dorim noi este de 4 zile și atunci este bine să generăm certificatul cu minim 5 zile înainte de a planifica o călătorie”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, întrebată ce se întâmplă dacă apar probleme în platforma STS de eliberare a certificatelor COVID.

Cum sunt eliberate certificatele Covid, când expiră

Certificatele eliberate sunt valabile astfel:
  • certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
  • certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.

Potrivit actului normativ, certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), și pot fi obținute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

Pentru certificatele de vaccinare și vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puțin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcție de tipul de test efectuat.

În funcție de situația în care te afli și de documentul pe care vrei să-l obții, te vei confrunta cu una din trei situații legate de validarea identității solicitantului:
Certificat de vaccinare
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/pașaportului, cetățenie, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara în care s-a efectuat vaccinarea.
Certificatele de testare
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului/actul de identitate, cetățenie, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.
Certificat de vindecare
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/pașaportului, cetățenie, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.

Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcție de tipul de certificat solicitat, datele menționate, cu excepția seriei și numărului actului de identitate, precum și completarea numelui și prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, și confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: