Moment uimitor în medicină: telefonul tău poate descoperi boli cronice de care suferi. Experți români, implicați în proiect

Moment uimitor în medicină: telefonul tău poate descoperi boli cronice de care suferi. Experți români, implicați în proiect

Evoluția tehnologică continuă să ne surprindă, iar cel mai îmbucurător fapt este acela că noile realizări din domeniul inteligenței artificiale par a fi de mare ajutor pentru sănătatea oamenilor.

O aplicație proiectată de experți în inteligență artificială și biostatistică din 12 țări europene promite să ofere utilizatorilor informații concrete despre riscul de a dezvolta o boală cronică.

Această realizare este extrem de importantă în contextul în care, în era noastră, incidența bolilor cronice este foarte ridicată și survine chiar și de la vârste tinere, atât din cauza factorilor genetici, cât și pe fondul unui stil de viață nesănătos, sendentar și bazat pe o alimentație neadecvată.

Riscul de a dezvolta boli cronice cardiovasculare și respiratorii, tumori și diabet ar putea fi analizat prin această aplicație, care are nevoie pentru a funcționa de un simplu smartphone.

Și experți români iau parte la acest proiect revoluționar

Aplicația este lansată în cadrul proiectului Warifa, fondat de 12 centre din șase țări, inclusiv Italia, în cadrul programului de cercetare Horizon 2020 al Uniunii Europene, unde experții în inteligență artificială, biostatistică și matematică aplicată, vor colabora cu experți în medicină, epidemiologie, sociologie și comunicare, transmite agenția ANSA.

Proiectul este coordonat de Centrul Norvegian pentru Cercetarea E-sănătății, iar în cadrul lui participă instituţii științifice din România, Spania, Irlanda, Norvegia și Finlanda, dar şi Italia, cu Institutul „Mauro Picone” pentru Aplicații de Calcul al Consiliului Național de Cercetare (CNR), alături de matematicianul Giovanni Sebastiani.

Utilizatorii vor afla dacă au un risc crescut de a dezvolta o afecțiune cronică, dar vor primi și sfaturi pentru remedierea acestui risc

Pe lângă oferirea de date concrete privitoare la riscul în care se află persoana de a dezvolta anumite afecțiuni cronice, aplicația va contribui semnificativ și la remedierea problemelor semnalate. Concret, aproape ca un medic specialist, aplicația va genera sfaturi și informații utilizatorilor, despre cum să își reducă acest risc crescut depistat.

Spre exemplu, în cazul în care s-ar descoperi că o persoană este în risc crescut de a dezvolta o boală cardiovasculară, probabil că aplicația îi va recomanda o abordare mai sănătoasă a stilului de viață, mișcare câteva zeci de minute pe zi, renunțarea la alcool, tutun și grăsimile nesănătoase, precum și un ritm de odihnă noctură netulburat.

Aplicația ar putea fi răspunsul pentru suprasolicitarea sistemelor medicale

Pe lângă benefiiciile personale aduse de această aplicație, ea va veni și ca un decongestionant pentru serviciile publice de sănătate, pentru că oamenii nu se vor mai deplasa la cabinetele medicale decât în situații care impun cu adevărat intervenția urgentă a unor cadre medicale.

În perioade precum cea pe care o traversăm acum, o astfel de soluție ar putea salva multe vieți, pentru că există oameni ce refuză să se mai deplaseze la medic pentru analize, de teama infectării cu noul coronavirus.

Această aplicație, accesibilă din confortul casei, de pe propriul smartphone, ar reconecta aceste persoane cu serviciile medicale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: