Modelul electric Cupra a intrat pe linia de asamblare din Zwickau: ce treabă are Volkswagen

Modelul electric Cupra a intrat pe linia de asamblare din Zwickau: ce treabă are Volkswagen

Cupra a anunțat că a început producția de serie a primului său model complet electric, Born, la uzina Volkswagen din Zwickau.

Compania spaniolă intră, astfel, în rândul mărcilor auto care au în gamă cel puțin un automobil complet electric, odată cu startul producției lui Born, o variantă mai sportivă a lui VW ID.3, cu care împarte nu doar platforma, ci și o serie de elemente de design ce pot fi observate cu ușurință. Alocat uzinei din Zwickau, Germania, cea mai mare fabrică de mașini electrice din Europa în acest moment, Cupra Born va fi asamblat pe una din liniile uzinei care mai produce ID.3, ID.4, Audi Q4 e-tron și Q4 Sportback e-tron.

Capacitatea anuală a uzinei este de circa 330.000 de vehicule sau 1.400 pe zi, dar nu au fost detaliate cifrele de producție ale lui Born. Spaniolii spun doar că modelul electric va crește ponderea vânzărilor mărcii în totalul de vânzări al companiei SEAT la 20%.

Șeful Cupra și al SEAT, Wayne Griffiths, spune că producția lui Born din Zwickau va oferi companiei experiență „deoarece intenționăm să construim vehicule electrice în Martorell începând din 2025”.

Viitorul complet electric

El se referă la mașină pregătită de companie și care a fost dezvăluită sub forma unui concept, la Munchen, Urban Rebel. SEAT va asambla în fabrica din Barcelona atât modelul Cupra, cât și versiunile VW și Skoda ale acestui model.

„Ambiția noastră este să producem 500.000 de vehicule urbane pe an, în Spania, pentru diferite mărci ale grupului”, a mai declarat Griffiths.

Cupra și-a propus să devină o complet electrică până în 2030, în timp ce SEAT nu are în plan, deocamdată, acest lucru. Din păcate, există posibilitatea ca marca spaniolă să dispară de pe piață, odată cu trecerea la propulsia electrică.

„Born este al cincilea model bazat pe platforma MEB pe care îl produce în această uzină. Mașina va fi produsă numai cu energie produsă sub conteptul CO2 neutru”, a precizat și Stefan Loth, șeful VW Saxonia, fost director al uzinei Zwickau.

Cupra Born va fi disponibil pe piață, pentru comenzi, începând din luna noiembrie.

Citește și: