23 sept. 2021 | 10:35

Misterul celei mai mari piramide din America Centrală a fost descoperit: cum s-a construit, de fapt

ACTUALITATE
Misterul celei mai mari piramide din America Centrală a fost descoperit: cum s-a construit, de fapt

O piramidă Maya în ceea ce este astăzi El Salvador a fost construită ca urmare a unei explozii vulcanice gigantice, pentru a „proteja împotriva viitoarelor erupții”, a descoperit un studiu recent. Iată cum a fost dezvăluit misterul celei mai mari piramide din America Centrală.

Erupția „Tierra Blanca Joven” din anul 539 a vulcanului Ilopango – astăzi un crater – a fost cea mai mare din America Centrală din ultimii 10.000 de ani.

Se crede că a eliberat în aer aproximativ 20 de mile cubice de material vulcanic, sau „tephra”, acoperind zona înconjurătoare în depozite de aproximativ 1,6 metri grosime.

Construcția celei mai mari piramide din America Centrală

Arheologul Akira Ichikawa de la Universitatea din Colorado Boulder a studiat piramida Campana la San Andrés, în valea Zapotitán, la 40 de mile de Ilopango. Analiza sa a arătat că structura a fost construită din tephra de la erupție la doar 5-30 de ani după evenimentul devastator și finalizată în 80 de ani, conform DailyMail.

Momentul sugerează că piramida a fost construită ca răspuns la erupția vulcanului care, la fel ca munții, a menționat Dr. Ichikawa, era sacru în viziunea asupra lumii mezoamericane.

„Din cauza amplorii catastrofale a erupției Tierra Blanca Joven, savanții au considerat că multe situri au fost abandonate și a fost nevoie de mult timp pentru a reocupa zonele afectate”, a explicat Dr. Ichikawa.

Cu toate acestea, a explicat el, calendarul și amploarea construcției piramidei Campana indică faptul că oamenii s-au întors rapid pentru a ocupa situl San Andrés, transformându-l în centrul ocupației din valea înconjurătoare.

Structura Campana este construită dintr-o formă piramidală, cu o înălțime de aproximativ 13 metri, așezată pe o platformă înaltă de doi metri.

Structura totală avea un volum de aproximativ 33.000 de metri cubi, făcând-o cea mai mare structură din vale în momentul în care a fost construită.

Pe lângă însemnătatea sa religioasă, Dr. Ichikawa consideră că construcția piramidei Campana ar fi putut îndeplini și o funcție socială. Efortul semnificativ de construcție ar fi putut ajuta la aducerea oamenilor, atât supraviețuitorii vulcanului, cât și noii veniți în regiune, împreună.