15 sept. 2021 | 15:15

Ministerul Finanțelor lansează facturarea electronică. E-factura îți va face munca mai ușoară

ACTUALITATE
Ministerul Finanțelor lansează facturarea electronică. E-factura îți va face munca mai ușoară

Ministerul Finanțelor va începe din septembrie un nou program pilot. Acesta va avea implicații puternice în mediul economic.

Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, va implementa un sistem de facturare electronică ce va permite stocarea și descărcarea facturilor emise de către agenții economici în relație cu instituțiile publice.

„Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică” a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, vizând în principal îmbunătățirea și consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea/combaterea evaziunii fiscale (…) România a adoptat în data de 8 septembrie 2020 Legea nr. 199/2020 privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice, lege care a transpus în legislația națională Directiva 2014/55/EU privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice.

Astfel, începând din luna septembrie 2021, Ministerul Finanțelor, prin Centrul Național pentru Informații Financiare, va implementa, în cadrul unui program pilot, un sistem de facturare electronică ce va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de agenții economici în relație cu instituțiile publice, pentru operaționalizarea cadrului normativ prevăzut de Directiva 2014/55/UE privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice”, spun reprezentanții de la Ministerul Finanțelor.

Cum s-a ajuns la acest tip de sistem?

Proiectul de facturare electronică este inspirat din modul în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată. Ea a fost aplicată pe relația Business to Government dar și Business to Business.

”Menționăm că programul pilot de implementare a unui sistem de facturare electronică pe relația Business to Goverment (B2G), va pune bazele extinderii platformei pentru dezvoltări ulterioare și va asigura know-how-ul necesar dezvoltării sistemului generalizat de facturare electronică pe relația Business to Business (B2B)”, notează ministerul de resort.

Digitalizarea are un puternic impact asupra domeniului economic. Ea este menită să creeze noi oportunități pentru mediul de afaceri în relațiile comerciale. De asemenea, conectarea și interacțiunea cu instituțiile publice va fi mult mai bună.

”La nivelul Uniunii Europene, combaterea fraudei și evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar, iar atingerea acestui obiectiv se urmărește atât la nivel comunitar prin adoptarea de măsuri comune, aplicabile tuturor statelor membre, cât și la nivel național, fiecărui stat membru revenindu-i obligația de a lua măsuri în vederea întăririi capacității administrative și a creșterii gradului de colectare a impozitelor și taxelor”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.