Milioane de pensionari sunt afectați, anunț de ultimă oră de la Guvern. Ce li se pregătește

Milioane de pensionari sunt afectați, anunț de ultimă oră de la Guvern. Ce li se pregătește

Ministerul Muncii dă startul amplei campanii de recalculare a pensiilor încasate de milioane de români.

Guvernul trece la recalcularea tuturor pensiilor din România. Proiectul a fost anunțat de liberali încă din campania electorală, iar acum ministrul Muncii, Raluca Turcan, a început deja această operațiune care vizează milioane de români. Ultima recalculare a pensiilor din sistemul public a avut loc în 2005-2010.

Veniturile a cinci milioane de pensionari vor fi recalculate

Aproape cinci milioane de pensii din sistemul public urmează să fie evaluate în următorul an și jumătate, cât se estimează că va dura întreagă procedura.

Recalcularea pensiilor reprezintă o procedură minuțioasă și necesită multă forță de muncă suplimentară în casele de pensii de la nivelul întregii țări. Prin urmare, conform Ralucăi Turcan, mai mulți angajați ai inspectoratelor teritoriale de muncă vor fi detașați la casele teritoriale de pensii timp de o jumătate de an.

„Peste 70 de angajați din inspectoratele teritoriale de muncă vor fi detașați în casele teritoriale de pensii pentru o perioadă de până la șase luni, pentru a susține efortul de evaluare a dosarelor de pensii din toată țara”, apare într-o postare de luni a Ralucăi Turcan de pe pagina sa de Facebook.

Ultima recalculare a pensiilor din sistemul public a avut loc în 2005-2010. Conform Ralucăi Turcan, atunci au fost recalculate în jur de un milion de pensii.

Înainte de a începe concret procedura de recalculare a pensiilor, pensiile vor trebui evaluate

„Această procedură trebuia demarată din octombrie 2019, când ar fi trebuit emis acest ordin, la 90 de zile, așa cum prevede legea”, a spus ministrul Muncii.

„Recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situațiile când la pregătire egală, contribuție egală, muncă egală, pensiile sunt considerabil diferite”, a mai spus Turcan.

Conform bugetului pe 2021, pensiile nu vor mai crește cu 8% din septembrie 2021, așa cum prevede legea, ci de la 1 ianuarie 2022. Practic, pensiile vor fi ”înghețate” anul acesta la valoarea lor actuală și vor fi majorate abia de la 1 ianuarie 2022.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), România avea în al treilea trimestru al anului 2020 un număr de 5.125.000 de pensionari, din care 4.675.000 încadrați în bugetul asigurărilor sociale de stat. Restul reprezintă beneficiarii de pensii speciale.