Pensii de mii de lei cu zero contribuții. Doar în România e posibil. Cine sunt beneficiarii

Pensii de mii de lei cu zero contribuții. Doar în România e posibil. Cine sunt beneficiarii

În mod normal, când ne gândim la pensionare, ne imaginăm că vom beneficia de un venit, raportat la perioada de contributivitate și, mai ales, la sumele cu care am cotizat la stat, în perioada de activitate profesională. Ei bine, există câteva categorii de pensionari care nu au contribuit cu nici măcar un leu la stat, dar încasează lunar mii de lei din bugetul public.

Ziariștii Adevărul dezvăluie listele cu beneficiarii privilegiați de stat cu sume frumoase din bugetul public, dar care nu au contribuit pentru aceste beneficii.

Aproape o treime dintre beneficiari (2.970 de pensionari din cei 9.575 de beneficiari de pensii speciale) nu îşi primesc pensiile lunare în baza propriilor contribuţii, acestea fiind plătite integral din bugetul de stat.

Exceptând foștii angajaţi ai Aviaţiei Civile, toate cele cinci categorii de beneficiari ai legilor speciale au un anumit număr de pensionari care nu au plătit CAS, precizează sursa citată.

Concret, 65 dintre cei 811 diplomaţi încasează o pensie medie de 5.783 lei din bugetul statului, fără să fi contribuit la buget pentru acești bani. Vorbim despre un cost toal, suportat de la bugetul statului, de nu mai puțin de 375.895 lei/lună.

Parlamentarii primesc în număr și mai mare pensii speciale fără contribuție

La capitolul senatorilor și deputaților, avem o pondere și mai mare a beneficiarilor de pensii speciale, care primesc acești bani fără să fi contribuit la buget. 157 de persoane (dintre cei 775 de pensionari), primesc de la buget o pensie medie de 4.810 lei.

Pentru senatorii și deputații beneficiari de pensie specială fără contribuție, statul suportă din buzunarul românilor o cheltuială lunară de 755.170 lei.

Foștii magistrați o duc cel mai bine

Foștii magistrați sunt beneficiarii cei mai numeroși de pensii speciale, fără contributivitate la bugetul de stat.

2.586 de foşti judecători şi procurori dintre cei 4.207 de foşti magistraţi nu au plătit deloc contribuţii, bucurându-se totuși de generozitatea statului, luna de luna.

Pentru aceștia, de la buget se scurg lunar 51.474.330 lei.

Pensia medie primită de magistrați se ridică la 19.905 lei.

Etichete: