Mașinile electrice și viitorul lor: 2022 este cel mai important an

Mașinile electrice și viitorul lor: 2022 este cel mai important an

Renașterea vehiculelor electrice moderne a fost împiedicată încă din prima zi de limitările fizice impuse de starea actuală a tehnologiei bateriilor.

Ineficiența sub formă de baterii grele și densitățile scăzute de putere au limitat nu doar raza de acțiune și performanța vehiculelor electrice, ci chiar formele pe care le pot lua – există un motiv pentru care Tesla a început cu un Roadster și nu cu un Cybertruck. Însă progresele constante ale sistemelor de alimentare din ultimii câțiva ani, alături de cererea vertiginoasă pentru vehicule mai mari, electrificate, care se adresează pieței, au condus la un moment decisiv în 2021: apariția pickup-urilor electrice și a SUV-urilor.

Da, știm cu toții că Modelul X există și Tesla „a făcut-o prima”  cu toate acestea, numărul mare și varietatea de modele noi, pur electrice și SUV, fie gata să ajungă în showroom, fie în dezvoltare activă este uluitor în comparație cu acum câțiva ani. Să aruncăm o privire la câteva dintre cele mai remarcabile din acest an.

GM pariază foarte mult pe tehnologia proprie a bateriilor Ultium, investind 35 de miliarde de dolari în tehnologii de conducere autonomă și mașini electrice până în 2025. Compania a anunțat, de asemenea, că intenționează să vândă 30 de modele electrice până la sfârșitul anului 2025 și mașini electrice exclusiv după 2035, iar modelul GMC Hummer EV, cu cei 1.000 de cai putere, servind drept ofertă de avangardă.

Nu doar americanii investesc în mașini electrice

Hummer EV a fost un succes sigur de la debutul său în octombrie anul trecut. Peste 10.000 de potențiali cumpărători au plătit avans pentru Hummer Edition 1 de 112.000 USD până în decembrie anul trecut. În mod similar, varianta SUV-ului Hummer EV, dezvăluită în aprilie, și-a epuizat precomenzile în câteva minute – nu este rău pentru un vehicul care nu va ieși pe străzi până în toamna lui 2023. Livrările pentru pickup-ul Hummer EV sunt programate să înceapă luna aceasta.

Desigur, producătorii auto americani sunt departe de a fi singurii care se implică în jocul mașinilor electrice. Mercedes a anunțat în că SUV-ul său compact EQB este aproape gata de producție și va fi pus în vânzare anul viitor. Cu toate acestea, conceptul său de furgonetă de livrare „Sustainer” ar putea dura ceva mai mult pentru a ajunge pe piață. Hyundai, pe de altă parte, și-a dezvăluit SUV-ul Ioniq 5, cu planuri de a-l lansa în această iarnă, alături de promisiunile că linia sa de vehicule Genesis va deveni complet electrică până la jumătatea acestui deceniu. Între timp, Niro EV de la Kia continuă să fie un succes discret.

Am văzut multă nerăbdare și promisiuni grandioase despre camionete și SUV-uri electrice în ultimii ani, dar 2022 va fi anul în care totul va ieși la iveală. Consumatorii vor putea, în sfârșit, să vadă aceste vehicule pe străzi, în cartierele lor, mai degrabă decât doar pe podeaua unui showroom sau pe scena de prezentare în direct.

Citește și: