Mașinile autorităților din România, o aroganță maximă: s-au scos toate limitele și este ofensator pentru români
Când vine vorba de mașină de muncă, s-ar putea ca nicio firmă din România să nu se apropie de manifestările de aroganță ale autorităților române, pe bani publici. Au fost eliminate toate limitele de decență.
În teorie, prin lege, instituțiile publice nu pot să achiziționeze autoturisme pentru angajați peste anumite praguri, atât din prisma prețului – 18.000 de euro inclusiv TVA, cât și a capacității cilindrice – 1600 cmc. Când s-au definit aceste valori, ideea a fost să nu pară că cineva a ajuns într-o funcție publică pentru a-și cumpăra limuzine pe banii statului și, implicit, ai contribuabililor. În 2021, Guvernul de coaliție PSD, PNL și UDMR a luat însă decizia de a nu se mai ascunde după deget și au desființat orice limită a decenței când vine vorba de autoturismele de protocol, ”pentru muncă”.
Liber la limuzine, Ferrari, Porsche și alte aroganțe, pentru aleși
Printr-o ordonanță de urgență aprobată ieri, strecurată printre alte câteva zeci de prevederi, este o formulare care elimină restricțiile referitoare la achiziționarea de autoturisme pentru autoritățile de reglementare. Printre autoritățile de reglementare care își vor putea cumpăra acum autoturisme fără limită de costuri sau de capacitate cilindrică se numără Curtea de Conturi (condusă de Mihai Busuioc), ANCOM (Telecomunicații – Vlad Stoica), ANRE (Energie – Dumitru Chiriță), arată g4media.ro.
În trecut, limita era la 18.000 de euro inclusiv TVA și 1600 cmc. Acum, nu mai există nicio limită pentru cheltuirea banilor publici pe autoturisme. Au existat și în trecut excepții de la regulă, dar s-au rezumat la Administrația Prezidențială, Parlamentul și Guvernul României.
În Ordonanța de Urgență 130/2021, publicată deja în Monitorul Oficial, se modifică normativele de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice printr-o prevedere simplă.
- La articolul 5, alineatul (9^4) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(9^4) Prin excepție de la prevederile alin. (8), serviciile Parlamentului, Administrația Prezidențială, Curtea de Conturi, Secretariatul General al Guvernului, precum și ale autorităților de reglementare pot achiziționa, în condițiile legii, autoturisme după normativele proprii stabilite.”
Ca un detaliu de fond, în nota de fundamentare a OUG, publicată vineri de Ministerul Finanțelor, nu se justifică în niciun fel măsura enunțată mai sus. Ea este doar listată și atât.