13 feb. 2020 | 08:42

Centrale termice de apartament: greșeala pe care o fac cei mai mulți utilizatori. Ne costă foarte mult

Generalist
Centrale termice de apartament: greșeala pe care o fac cei mai mulți utilizatori. Ne costă foarte mult

Utilizarea optimă a centralei termice de apartament înseamnă respectarea unor criterii de folosire de bază pentru a nu îngreuna funcționarea echipamentului de încălzire. Iată ce trebuie făcut.

Centrale termice de apartament: greșeala pe care o fac cei mai mulți utilizatori

Respectarea unor pași în folosirea echimpamentelor de încălzire este importantă.

„De-a lungul timpului, am observat frecvent lipsa unor pași de urmat în folosirea echipamentelor de încălzire. Respectarea unor astfel de reguli se reflectă într-o utilizare eficientă, durabilă și cu accent pe economie a sistemului de încălzire. Sperăm ca, odată cu maturizarea pieței de profil, tot mai mulți români să acorde atenție sporită regulilor de bază în ceea ce privește utilizarea centralei de apartament”, a precizat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

O regulă este și achiziția de accesorii pentru a controla temperatura interioară, termostatele, cronotermostatele cu funcții de programare a temperaturilor de zi și de noapte, dar și sonde de exterior. De asemenea, instalarea acestor accesorii de termoreglare ajută la o mai bună funcționare a centralei, dar și la asigurarea unui randament ridicat.

Mai mult decât atât, specialiștii Ariston nu recomandă o setarea a temperaturii prea mari la funcționarea centralei, așa cum fac mulți utilizatori români. Se recomandă astfel reglarea temperaturilor la 18-19 grade pe perioada de vacanță, la 20 de grade pe timp de noapte și la 23 de grade pe timp de zi.

O altă recomandare este legată de lipsa filtrelor magnetice pentru agentul termic. Lipsa instalațiilor de dedurizare sau a filtrelor anticalcar este un alt aspect ce trebuie luat în considerare. Ele sunt utilizate pentru a preîntâmpina probleme ce pot apărea ca urmare a depunerilor de calcar, un aspect foarte frecvent în România, din cauza durității apei din coloanele învechite.

O altă recomandare este și aceea a nu se scoate din priză centrala termică deoarece pe timp de iarnă se oprește funcția anti-îngheț, care poate provoca daune severe echipamentului de încălzire, iar pe timp de vară se va opri funcția anti-blocare.

Cum folosești centrala termică pe timp de iarnă

Pe timp de iarnă, utilizatorii fac o serie de greșeli care pot afecta modul de funcționare a echipamentului de încălzire. Astfel că, lipsa verificării atente a centralei și a instalației termice este o greșală întâlnită. Revizia întregului sistem înainte de instalarea frigului este vitală pentru a detecta și a corecta anumite disfuncționalități.

De asemenea, trebuie verificată presiunea din instalație și corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar. Aceasta este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalație. Luați în considerare și robineții cu cap termostat ce pot corecta diferențele de temperatură. Dacă există diferențe mari de temperatură între camerele casei, este necesară instalarea unor astfel de robineți care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuție mai echilibrată a căldurii.

Care sunt regulile de bază pentru folosirea centralei termice

Unul dintre cei mai importanți pași de respectat este și verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP). Acest VTP este asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică. VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar și reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.

De asemenea, mai este necesară și verificarea presiunii de funcționare a centralei și a coșului de evacuare. Coșurile de fum trebuie curățate periodic, la fel și kit-urile de evacuare. Aceasta este o acțiune recomandată a se face o dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, pentru a evita depuneri care pot îngreuna evacuarea fumului. O altă regulă este și montarea filtrelor pentru agentul termic din instalație și a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centralei.