Lucrurile se precipită în cazul petrolului: nu durează mult până se vede la pompă și ne afectează pe toți

Lucrurile se precipită în cazul petrolului: nu durează mult până se vede la pompă și ne afectează pe toți

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a revizuit estimările privind cererea de petrol care va fi solicitată la nivel mondial între 2021 și 2022.

OPEC a actualizat cererea de petrol la 27,8 milioane barili pe zi, respectiv la 28,8 milioane mbz, în 2021 și 2022, cu 100.000 mai mult față de datele de acum o lună.

Organizația va continua să deschidă robinetele, dar în interval stabilit  împreună cu Rusia și alți aliați. Astfel, oferta va fi majorată cu 400.000 bpz în fiecare lună până în septembrie 2022.

“În timp ce piețele petroliere continuă să iasă din pandemia de COVID-19, OPEC+ va continua să supravegheze piața”, spune raportul, care detaliază și o serie de factori de incertitudine, „cu riscuri de scădere” pentru consum și prețurile petrolului, până în 2022.

“În fața viitorului, în pofida unei așteptări privind o revenire sezonieră a cererii de combustibil pentru încălzire, precum și a unei posibile treceri de la gaze naturale la combustibili lichizi, se așteaptă ca piețele de produse petroliere să experimenteze o anumită slăbire iarna viitoare”, precizează OPEC.

Incertitudinea este singura certitudine

În ceea ce privește cererea mondială de petrol, organizația estimează o medie de 96,6 mbz anul acesta, cu 5,96 mbz mai mult faţă de 2020 şi cu 140.000 barili pe zi sub nivelul preconizat în urmă cu o lună. Această revizuire în jos se datorează faptului că datele din primele trei trimestre ale anului au fost inferioare față de cele previzionate, au subliniat experții organizației.

Mai mult, aceștia se aşteaptă ca recuperarea consumului să continue în 2022, cu o creştere anuală de 4,15 mbz, până la o medie de 100,8 mbz.

În total, producătorii care nu sunt membri OPEC vor furniza anul acesta 63,85 mbz, cu 0,21 barili pe zi mai puţin faţă de estimările din raportul anterior.

Toate aceste calcule se bazează pe o perspectivă de creștere a economiei mondiale de 5,6% în 2021, respectiv de 4,2 % anul viitor.

Potrivit OPEC, scumpirea a fost determinată de fundamentele puternice ale pieței, de o reluare lentă a producției de petrol în SUA, de revenirea cererii și o diminuare a stocurilor.