Lovitura zilei pentru Digi RCS RDS: ce a pățit împreună cu Orange, gestul Consiliului Concurenței

Lovitura zilei pentru Digi RCS RDS: ce a pățit împreună cu Orange, gestul Consiliului Concurenței

Conform datelor desprinse din cifrele oficiale, Digi RCS RDS a avut unul dintre cei mai buni ani din istoria companiei. Orange România S.A., de asemenea, a dus-o foarte bine. Se pare însă că practicile giganților în comunicații nu au fost însă dintre cele mai corecte, având în vedere investigația Consiliului Concurenței.

Digi RCS RDS și Orange, pe final de 2021, au ajuns să facă subiectul unei anchete inițiate de Consiliul Concurenței. Din câte se pare, este vorba de un comportament abuziv care s-a produs în zona de emitere a avizului tehnic de amplasament, conform datelor obținute de Bizbrasov.

Digi RCS RDS și Orange, luate în vizor de autoritățile române

Din câte se pare, Consiliul Concurenței deține informații conform cărora, fără o justificare economică reală, Digi RCS RDS și Orange România și-a taxat abuziv consumatori pentru serviciul de instalare. Cele două companii au impus un tarif excesiv pentru emiterea avizului necesar autorizării executării construcției.

Legislația din România prevede că, în procesul de executare a unor lucrări de construcții, foarte dese pe teritoriul României, sunt necesare avize de la administratorii companiilor care furnizează servicii de telecomunicații. Documentele sunt intitulate avize de amplasament și sunt enumerate în certificatul de urbanism. La bază, sunt menite să certifice faptul că respectiva construcție, la momentul finalizării, nu va afecta rețelele deținute de furnizorii de telefonie, internet, televiziune.

Este important de reținut că aceste informații nu sunt supoziții din partea inspectorilor autorității române. Consiliul Concurenței a efectuat deja inspecții inopinate la sediul companiilor Orange și RCS&RDS, iar documentele ridicate se află la această oră în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

Ca referință, inspecțiile inopinate reprezintă o etapă preliminară a investigației. Practic, abia se colectează dovezi, iar efectuarea descinderilor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei. Astfel de acțiune sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor relevante în vederea clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate, de această dată, împotriva Digi RCS RDS și Orange România.

Citește și: