Lovitură majoră pentru toți românii: cresc prețurile pe toate planurile, iar ”explozia” utilităților este doar începutul

Lovitură majoră pentru toți românii: cresc prețurile pe toate planurile, iar ”explozia” utilităților este doar începutul

Se vehiculează de mult timp o explozie a prețurilor pentru români, iar unele majorări se văd deja în piață. S-a început cu utilitățile și materialele de construcții, se continuă cu toate celelalte domenii.

Firmele românești din mai toate domeniile anticipează o creștere a activității economice, iar, în același timp, majorări ale prețurilor, conform unei anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS). De asemenea, este anticipată o creștere moderată a numărului de salariați în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii.

În industria prelucrătoare se înregistrează creșteri ale prețurilor, dar și a volumului de activitate. În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +66%).

În ceea ce privește numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +18%).

Pe partea de construcții, creșterea este cea mai evidentă și incontestabilă. Potrivit estimărilor din luna iunie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +25%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creșterea acestora (sold conjunctural +36%).

La capitolul comerț cu amănuntul, cea mai clară reflexie a situației financiare a populației de rând, realitatea din piață nu este una foarte optimistă pentru cumpărători. Pe această zonă, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +22%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +14%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). Managerii societăţilor comerciale estimează creșterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +28%).

Ultimul segment de piață vizat în această analiză a INS este cel al serviciilor. Conform estimărilor din luna iunie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%). În sectorul de servicii se estimează creșterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%). Vizavi de preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor, acestea vor avea o tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +9%).

tendinte-ale-activitatii-economice