Lista neagră a Facebook îți arată cât de repede îți poți pierde contul
Un articol scris de Sam Biddle în Intercept, în care este dezvăluită „lista neagră” secretă a Facebook, a stârnit multe reacții, atât din partea utilizatorilor cât și din partea reprezentanților Facebook.
Facebook are o “listă neagră” de aproximativ 400 de persoane și entități interzise. Pe listă, se regăsesc, printre alte categorii, scriitori, muzicieni și politicieni, inclusiv persoane decedate, conform The Intercept.
Utilizatorii Facebook care scriu despre cineva de pe „lista neagră” se pot trezi cu postarea ștearsă sau cu contul suspendat.
În decursul timpului, companiei Facebook i s-a solicitat în repetate rânduri să publice „lista neagră”, astfel încât utilizatorii să știe când sunt în pericol să li se șteargă o postare sau să li se suspende contul, pentru că au lăudat pe cineva pe ea. Compania a refuzat în repetate rânduri să facă acest lucru, susținând că ar pune în pericol angajații și ar permite entităților interzise să eludeze legea”.
„Facebook pune utilizatorii într-o poziție aproape imposibilă, spunându-le că nu pot posta despre grupuri și indivizi periculoși, dar apoi refuză să identifice public pe cine consideră periculos”, a spus Faiza Patel, co-director al Centrului Brennan pentru Libertatea Justiției și programul de securitate națională.
În acest context, Facebook a fost acuzat, printre altele, de faptul că ar acorda tratament preferențial unor grupuri extremiste de dreapta din SUA.
Confruntați cu această acuză, reprezentanții Facebook au negat categoric că acordă grupurilor extremiste de dreapta din SUA un tratament special. Ei au explicat cum compania împarte grupurile pe baza comportamentului lor, afirmând: „În cazul în care grupurile americane satisfac definiția noastră a unui grup terorist, acestea sunt desemnate ca organizații teroriste. Acolo unde satisfac definiția noastră a grupurilor de ură, sunt desemnați ca organizații de ură”, a adăugat un purtător de cuvânt al Facebook.
Facebook se confruntă în această perioadă și cu un val de denunțuri din partea foștilor angajați. Sophie Zhang a spus, potrivit CNN, că s-a simțit ca și când ar fi avut „mâinile pătate cu sânge” după ce a lucrat pentru Facebook și că este dispusă să depună mărturie în fața Congresului american legat de fostul său angajator. Ea a precizat că a oferit documentație despre companie unei agenții guvernamentale americane.