Laptopul viitorului, oficial: e făcut din bucăți și nu-l mai arunci niciodată, doar îl ”modernizezi”

Laptopul viitorului, oficial: e făcut din bucăți și nu-l mai arunci niciodată, doar îl ”modernizezi”

Într-o perioadă în care laptopurile, telefoanele și multe alte electronice au devenit consumabile perisabile, o companie curajoasă își încearcă norocul cu un laptop modular.

Decât să încerci să repari un MacBook sau majoritatea gadgeturilor de top de la ora actuală, mai bine le dai de perete. Ai șanse mai mari să se întâmple ceva bun la final. Se pare însă că un startup ambițios din Statele Unite ale Americii încearcă să ne schimbe percepția noastră despre echipamentele electronice de ultima generație, începând cu un laptop.

Primul notebook de la Framework este unul modular, care poate fi făcut din bucăți și, implicit, modernizat în funcție de nevoie. Mai multe decât atât, este foarte ușor de reparat în cazul în care întâmpini diverse probleme hardware. Startup-ul din spatele gadgetului din imaginile alăturate este fondat de Nirav Patel, un fost inginer din echipa Oculus. Patel este atât de încrezător în ideea sa originală, încât livrează ultraportabilul cu o șurubelniță în cutie, singura de care ai putea să ai nevoie pentru a-l demonta piesă cu piesă.

Primul laptop Framework are o diagonală de 13,5 inci și majoritatea componentelor sale interne pot fi înlocuite cu ușurință, în cazul unui defect sau datorită nevoii de upgrade. Din start, te bucuri de un panou cu un raport de aspect de 3:2 și rezoluție foarte generoasă de 2256 x 1504 pixeli. Rama panoului folosește niște magneți puternici pentru fixare. Astfel, poți înlocui relativ ușor ecranul, dacă ai nevoie. Are o cameră Full HD 1080p cu 60 de cadre pe secundă ce poate fi dezactivată cu un switch fizic. Tastele au o cursă de 1,5 milimetri.

Partea de procesare este asigurată de un Intel Core de generația a 11-a cu până la 64GB RAM și până la 4TB SSD Gen4 NVME. WiFi-6 completează conectica flexibilă. Tot ce are laptopul poate fi înlocuit relativ ușor, până și porturile, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

Primul laptop din această serie va ajunge în magazine în această vară, cu promisiunea că nu va costa mai mult decât alte portabile cu o configurație similară, chiar dacă va ține mult mai mult.

componente modular

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: