Klaus Iohannis ”ne explică” Uniunea Europeană: ”nivelul de dezvoltare dintre statele membre, inegal”
În cazul în care ai trăit pentru un moment cu ideea că în România este ca în Germania, președintele Klaus Iohannis a atras aseară atenția într-o conferință că nu este cazul.
Deși probabil că nu se va viraliza la fel de bine precum afirmația lui Băsescu de acum vreo 12-14 ani, iarna nu e ca vara, președintele Iohannis a făcut o afirmație cu același nivel de noutate. Șeful statului a atras atenția asupra faptului că există un nivel de dezvoltare inegal între statele membre și regiuni ale Uniunii Europene.
Ca referință, președintele a intervenit online la dezbaterea „Să vorbim despre viitorul Europei” (Let’s talk – Future of Europe), organizată de către Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European. În acel context, Iohannis a pledat pentru ”o viziune pe termen mediu și lung pentru Uniunea Europeană”.
„Dialogul cu privire la viitorul Europei va trebui să ofere o viziune pe termen mediu şi lung pentru Uniunea Europeană. Avem nevoie să consolidăm rezilienţa Uniunii Europene, sporindu-i capacitatea nu doar de a gestiona urgenţele, ci şi să adapteze şi să impulsioneze reforme care să ne permită tuturor să fim pregătiţi pentru oportunităţile şi provocările viitorului. Însă nu pornim de la zero în acest efort”, a spus şeful statului.
Klaus Iohannis a atras atenția asupra faptului că blocul comunitar se află deja pe o direcție bună datorită Agendei Strategice a Uniunii Europene 2019 – 2024. În opinia sa, conferinţa privind Viitorul Europei „trebuie să dea cetăţenilor posibilitatea să arate unde consideră acţiunile Uniunii Europene ca fiind importante pentru viaţa lor” şi a menţionat cele 10 angajamente din Declaraţia de la Sibiu, după Summitul din 2019.
În final, dacă nu era evident pentru cineva, șeful statului a subliniat că „nu trebuie să uităm că în cadrul Uniunii Europene nivelul de dezvoltare dintre statele membre şi regiuni este inegal, necesitând astfel un efort susţinut pentru a ne asigura că viitorul va duce la mai multă coeziune, în loc să adâncească decalajele”.
Cu alte cuvinte, Iohannis ne-a explicat că în Uniunea Europeană există țări sărace și țări bogate. În consecință, a apreciat că „rezilienţa strategică a Uniunii trebuie să înceapă ca un proces intern de transformare şi construcţie” şi pe termen lung rezilienţa „trebuie consolidată prin luarea unor decizii care vor limita dependenţele Uniunii Europene”.