Islanda dispune de cea mai avansată metodă de antipoluare. De ce ar fi bine să o avem și noi
Islanda este țara care tratează foarte serios poluarea mediului înconjurător. Aceasta, față de alte state, ia măsuri reale în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon din aer.
Startup-ul elvețian Climeworks AG împreună cu firma islandeză de depozitare a carbonului, Carbfix, au pus la punct o instalație inovatoare. Aceasta este capabilă să capteze până la 4.000 de tone de dioxid de carbon, pe an.
Cantitatea este echivalentă cu emisiile anuale pentru aproximativ 790 de autoturisme. Instalația este stocată în subteran și funcționează în Islanda. Agenția Internațională a Energiei arată că emisiile globale de CO2 s-au ridicat, anul trecut, la 31,5 miliarde de tone.
Cum funcționează operațiunea antipoluare?
Uzina Orca care se ocupă de preluarea aerului este dotată cu 8 containere mari similare cu cele utilizate în industria de transport. Ele sunt echipate cu filtre și ventilatoare de înaltă generație care extrag dioxidul de carbon din aerul colectat. Apoi, carbonul este amestecat cu apă și injectat în subteran. Acolo, treptat va fi transformat în rocă.
Procesele funcționează pe bază de energie electrică regenerabilă. Aceasta este furnizată de o centrală geotermală din apropiere. Captarea direct din aer este una din puținele tehnologii de extragere a CO2 din atmosferă. Ea este considerată de către specialiști ca fiind vitală pentru limitarea încălzirii globale. Valurile de căldură, incendiile de vegetație, inundațiile și creșterea nivelului mărilor sunt rezultatele poluării mediului înconjurător.
Tehnologia de captare a aerului este costisitoare. În prezent, la nivel mondial funcționează 15 uzine care captează anual peste 9.000 de tone de dioxid de carbon. Compania americană Occidental lucrează, în prezent, la o facilitate care va fi capabilă să capteze aproape un milion de tone de CO2, pe an. Firma elvețiană Climewors are un serviciu, pe bază de abonament, care permite consumatorilor să plătească pentru eliminarea carbonului Plata se face prin rate lunare. Astfel, Islanda se numără printre puținele țări care se implică în mod real la curățarea aerului poluat.