Industria de jocuri din România, mai profitabilă decât ai crede: la ce titluri de top au lucrat românii
Marile studiouri de jocuri din întreaga lume și-au deschis de mai mulți ani sedii în România, iar românii au ajuns să participe la dezvoltarea unor titluri de top, indiferent dacă vorbim de FIFA 21 sau Watch Dogs: Legion. Statisticile industriei de jocuri din România sunt mai îmbucurătoare ca niciodată.
De la an la an, industria de jocuri video din România pare să urmeze un trend cât se poate de ascendent, atât din prisma numărului de titluri la care lucrează românii, cât și a nivelului de profitabilitate generat. Chiar și anul 2020, unul în care activitățile economice au fost grav lovite de pandemie, studiourile autohtone au reușit să publice un număr mai mare de jocuri decât în 2018 și 2019, la un loc. Vizavi de profit, acesta a atins pragul de 218 milioane de dolari, o creștere de 19,1% față de 2019.
Cum stau românii la jocuri: ne putem mândri cu asta
Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) a publicat cea mai recentă analiză referitoare la piața de jocuri autohtonă. Cu această ocazie, am aflat că nu mai puțin de 22 de titluri au fost dezvoltate în România în 2020, iar lista include și producții globale de top, precum Watch Dogs: Legion de la Ubisoft și FIFA 21 de la Electronic Arts.
Studiourile mai mici de la noi și-au făcut de asemenea simțită prezența pe piața globală printr-o serie de titluri interesante: Door Kickers 2: Task Force North (KillHouse Games), Zombieland: AFK Survival (Metagame) sau Football Rivals (Green Horse Games).
Cu alte cuvinte, industria locală de gaming de la noi nu a fost afectată de pandemie. Mai mult decât atât, giganți globali din acest domeniu au achiziționat studiouri mici de la noi, în timp ce unii și-au deschis birouri locale. Ca referință, studioul GreenHorse Games a fost achiziționat de Miniclip, Whyttest a fost cumpărat de grupul Testronic, iar AMC România de către Keywords Studios. Pe partea de sedii noi la nivel local, lista include Funcom, Kolibri Games, Wolcen sau Ten Square Games.
Ca un detaliu interesant, Capitala nu mai este singurul hub de dezvoltare pentru jocuri din România, iar studiourile încep să apară și în alte colțuri ale România. Astfel, în timp ce 52% dintre studiourile românești se află în București, aproximativ 15% le găsești în Cluj-Napoca, 5% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov. 20% din studiouri își desfășoară activitatea în orașele mici ale țării precum Botoșani, Târgu Mureș, Alexandria, Brăila, Arad sau Turda.
Dacă ești curios de mai multe detalii despre progresul industriei de jocuri de la noi, aruncă o privire pe infograficul de mai jos. În cazul în care vrei să știi unde să te angajezi, în ordinea profitabilității, companiile cu cea mai mare cifră de afaceri din România din domeniul gamingului sunt: Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Playtika, Ati Studios, Super Hippo Games, Quantic Lab, Green Horse Games și AMC România