22 iul. 2021 | 10:00

Gamingul, cel mai nou sport din România recunoscut oficial: ce spune legea

ACTUALITATE
Gamingul, cel mai nou sport din România recunoscut oficial: ce spune legea

În aproape fiecare colț al planetei, plăcuta activitatea de gaming a ajuns să fie recunoscută ca un sport, iar această schimbare de încadrare vine cu beneficii importante pentru gameri. Din fericire, urmează să se întâmple și în România.

În viitorul apropiat, pasiunea pentru jocuri video urmează să fie recunoscută ca sport oficial în România. În acest scop, autoritățile au început deja să lucreze la modificarea legii Educației Fizice și Sportului. Se dorește ca jucătorii profesioniști să beneficieze de același statut ca cel al sportivilor de la cluburile tradiționale.

Dacă se materializează inițiativa, gamerii vor putea primi mult mai ușor finanțare sau sponsorizări, dar vor plăti și taxe la bugetul de stat. În contextul în care industria jocurilor video generează anual miliarde de dolari la nivel global, dacă nu se va legifera și în România, țara noastră pierde bani.

Legea gamingului a ajuns târziu în România

Cătălin Stănescu este pasionat de jocuri video de la 15 ani. De-a lungul anilor, a început să participe la competiții, iar acum este unul dintre cei mai buni jucători profesioniști români, cu premii importante la competiții mondiale. În spatele reușitelor lui stă o pregătire temeinică, asemenea unui sportiv. ″Atunci când ești profesionist, în spatele jocului sunt multe alte chestii. Trebuie să ai un program bine stabilit, trebuie să ai un program de somn. Mintea ta trebuie să fie foarte limpede, trebuie să lucrezi cu mai mulți oameni printre care preparator fizic, mental trainer.”, a explicat Cătălin Stănescu.

Ca să-ți dai seama cât de târziu a ajuns această inițiativă în vizorul autorităților, este suficient să ai în vedere că în România există aproximativ 30.000 de jucători profesioniști. După legiferarea gamingului, ei vor obține statut de sportivi, vor avea acces facil la sponsorizări, dar la ajutor financiar din partea statului român. Autoritățile vor avea de câștigat din impozite și taxe. 

”Această reglementare va încuraja și organizarea de competiții. În mod cert va crește și va potența ceea ce se întâmplă deja în România în industria de e-sports. În luna septembrie vom depune aceste amendamente și preconizăm că până la sfârșitul anului vom avea în sfârșit legea sportului electronic”, a atras atenția Mara Mareș, consilier de stat la cancelaria prim-ministrului României.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele