24 aug. 2021 | 10:30

Încă un atentat la buzunarele românilor: ce se întâmplă cu factura la gaz, chiar dacă ai schimbat contractul

ACTUALITATE
Încă un atentat la buzunarele românilor: ce se întâmplă cu factura la gaz, chiar dacă ai schimbat contractul

Creșterea accelerată a facturilor la gaze naturale tinde să devină inevitabilă pentru români. În mod regretabil, nici măcar tranziția la un contract concurențial nu te mai salvează.

În teorie, liberalizarea pieței de energie electrică și gaze naturale din România ar fi trebuit să vină la pachet cu facturi mai mici pentru români. Dacă renunțai la contractul universal și treceai pe un plan concurențial, aveai mari șanse să plătești mai puțin la utilități comparativ cu vecinul tău. Din păcate, acel privilegiu se pare că a durat un singur an.

Factura la gaz a explodat, chiar și pentru contractele concurențiale

Se vor vedea creșteri chiar și cu 67% la facturile de gaze naturale ale persoanelor care, în urmă cu un an, erau suficient de inspirate încât să semneze contracte în piața concurențială. Cu alte cuvinte, după ce au beneficiat de prețuri mai mici la gaz pentru 12 luni, acum se vor confrunta cu scumpiri masive. Imediat după ce vor expira vechile contract, majorările de prețuri vor deveni inevitabile.

Cei de la Economica.net au realizat câteva simulări, iar veștile nu sunt deloc bune. Cei mai afectați de această scumpire cu până la 67% vor fi clienții casnici ai E.On și Englie, iar majorările ar trebui să se resimtă deja, având în vedere că liberalizarea pieței s-a produs de la 1 iulie 2020. La momentul respectiv, furnizorii mari au venit cu oferte concurențiale pentru populație chiar mai mici decât vechile prețuri reglementate. Acea situație avea loc deoarece liberalizarea s-a produs într-un context benefic, prețurile gazelor pe piață fiind în scădere.

Este important de reținut că ofertele de atunci ale furnizorilor pentru clienții casnici erau cu preț fix timp de un an de zile. În consecință, cine a semnat la sfârșitul verii trecute un contract concurențial este în situația de a fi, acum, la sfârșitul perioadei în care a avut acel preț. Astfel, de acum, furnizorul vine cu o nouă ofertă de preț, pentru următorul an. Având în vedere creșterile semnificativ din ultima perioadă a prețului la gaz, acelea vor fi resimțite inevitabil de către utilizatori.

Dacă vrei să eviți creșterea potențială de 67%, poți opta pentru un nou furnizor, după ce ai consultat comparatorul de prețuri al ANRE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele