Încă o veste proastă pentru amatorii de Bitcoin: avertismentul FMI pentru utilizatorii de criptomonede
Într-o perioadă în care tot mai mulți oameni își țin economiile în criptomonede, Fondul Monetar Internațional atrage atenția asupra unei particularități mai puțin evidente, ”criptoizarea” economiilor.
Conform experților FMI, adoptarea extinsă a criptomonedelor precum Bitcoin sau Ethereum pe piețele emergente va duce la mai multe probleme decât soluții. Va afecta stabilitatea financiară și, implicit, va duce la fluctuații importante de preț. Anunțul vine într-o perioadă în care țări precum Vietnam, India și Pakistan au făcut pași importanți spre adoptarea criptomonedelor, într-un timp scurt.
Cum au devenit criptomonedele o sursă de stres
Pe hârtie, criptomonedele reprezintă o soluție rapidă de a trimite bani peste hotare. În plus, în țările aflate în curs de dezvoltare, cu probleme financiare majore, adoptarea Bitcoin ca monedă națională compensează inflația explozivă asociată monedelor locale și, într-o măsură destul de mare, anulează fluctuațiile majore de valoare premergătoare tranziției la cripto.
Tocmai într-un astfel set de circumstanțe și, din acest motiv, El Salvador a devenit prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată în prima parte a lunii trecute. Susţinătorii inițiativei estimează că experimentul va reduce costurile pentru remitenţele în valoare de miliarde de dolari trimise anual către ţara din America Latină.
Din păcate, oficialii Fondului Monetar Internațional nu sunt deloc optimiști în ceea ce privește consecințele acestei practici. FMI apreciază că politicile macroeconomice nesănătoase şi sistemele de plăţi ineficiente sunt câţiva dintre factorii care influenţează adoptarea criptomonedelor în economiile emergente, alături de atractivitatea unor câştiguri rapide care i-au încurajat pe investitorii din întreaga lume.
În același context, FMI avertizează că nivelul exact de adoptare a criptomonedelor în economiile emergente este greu de evaluat cu acurateţe. În plus, factori precum credibilitatea scăzută a băncilor centrale şi un sistem bancar local slab, factori care pot alimenta fenomenul de „dolarizare”, pot de asemenea contribui şi la creşterea gradului de utilizare a criptomonedelor, au adăugat oficialii fondului.
Ca referință, „dolarizarea” este un fenomen prin care o monedă străină, de obicei dolarul american, este utilizată alături, sau în schimbul, unei monede locale. Inflaţia ridicată şi instabilitatea unei monede sunt factorii principali care stimulează acest fenomen. Acum, se pare că ne îndreptăm cu pași repezi către ”criptoizare”.
„Dolarizarea poate afecta implementarea efectivă a politicii monetare a băncilor centrale şi poate genera riscuri la adresa stabilităţii financiare prin neconcordanţe monetare în bilanţurile contabile ale băncilor, firmelor şi gospodăriilor”, spune FMI. „Criptoizarea ar putea deveni de asemenea o ameninţare la adresa politicii fiscale, în condiţiile în care activele digitale pot facilitate evaziunea fiscală”, a adăugat FMI.