Impozit mai mare pentru cei care s-au îmbogățit în pandemie: unde se va aplicația inițiativa
O mână de companii din tech și din domeniul livrărilor au avut în 2020 cel mai profitabil an de la înființare. În contextul în care foarte mulți și-au pierdut locul de muncă, se discută suprataxarea celor din prima categorie.
Marea Britanie ar putea fi prima țară care intenționează să introducă o taxă suplimentară pentru ci care s-au îmbogățit în pandemie. În prima fază, sunt vizate companiile de tehnologie, administratorii magazinelor online precum Amazon, dar și alte firme mai obscure ale căror încasări au explodat în ultimele 12 luni, în contextul pandemiei de Covid-19. Informația a fost preluată de Reuters după ce a apărut inițial în Sunday Times.
Pornind de la o serie de emailuri consultate de Sunday Times, guvernul de la Londra a convocat mai multe companii pentru a discuta cum ar putea funcţiona o taxă pentru vânzările online, şi în paralel elaborează planuri pentru o „taxă pe profiturile excesive”, care ar viza companiile ale căror profituri au crescut exploziv în contextul crizei COVID-19.
Aparent, este improbabil ca noile taxe să fie introduse în bugetul pe anul acesta, document care ar trebui să fie publicat de ministrul Finanțelor pe data de 3 martie. În schimb, legea referitoare la suprataxarea celor care s-au îmbogățit în pandemie va fi introdusă în a doua jumătate a acestui an, cu scopul de a reduce povara datoriei naționale.
Regatul Unit se află într-o perioadă foarte dificilă financiar, în condiţiile în care deficitul public ar urma să urce la 400 miliarde de lire sterline (550 miliarde de dolari) în acest an. În acest context, Rishi Sunak este presat de propriul său partid să demonstreze că poate ţine sub control cheltuielile, după ce anul trecut nivelul împrumuturilor Marii Britanii este posibil să fi atins cel mai ridicat nivel de după cel de Al Doilea Război Mondial.
Ca referință, conform datelor publicate luna trecută, împrumuturile publice au atins la începutul anului fiscal anterior 271 miliarde de lire sterline sau 370 de miliarde de lei. Printre firmele care sunt vizate de această suprataxare se numără retailerii online Amazon și Asos, dar și firmele de livrări, precum Ocado, Just Eat și Deliveroo.