07 mai 2021 | 11:30

IBM a creat cel mai mic și mai puternic microcip din lume. Bateria telefonului tău va ține de patru ori mai mult

ACTUALITATE
IBM a creat cel mai mic și mai puternic microcip din lume. Bateria telefonului tău va ține de patru ori mai mult

IBM a anunțat că a creat cel mai mic cip din lume, având o dimensiune de doi nanometri. Numerele mai mici indică procesoare mai mici și mai avansate. Noul cip IBM folosește tehnologia de procesare de doi nanometri.

Acesta este un salt uriaș înainte pentru componentele folosite în dispozitive precum telefoane inteligente, electrocasnice, supercomputere și echipamente de transport.

Majoritatea dispozitivelor care alimentează cipurile de computer folosesc astăzi tehnologia de 10 nanometri sau 7 nanometri, iar unii producători fac cipuri de 5 nanometri.

IBM va licenția tehnologia procesorului său de 2 nanometri producătorului de cipuri

Performanța unui cip este îmbunătățită de creșterea numărului de tranzistoare – elementele care procesează datele – fără a crește dimensiunea sa generală. Noile cipuri de 2 nanometri au aproximativ dimensiunea unei unghii și conțin 50 de miliarde de tranzistoare, potrivit vicepreședintelui IBM al cercetării cloud hibrid, Mukesh Khare, citat de Mediafax.

Așteptările companiei sunt ca noul cip dezvoltat să aibă performanțe cu 45% mai mari, iar consumul de energie să scadă cu aproximativ 75% față de cele mai avansate cipuri de 7 nanometri care erau disponibile până acum. Astfel, cu cipuri de 2 nanometri, bateriile telefonului mobil ar putea dura de patru ori mai mult și laptopurile ar putea deveni mult mai rapide.

Mai mult, amprentele de carbon ale centrelor de date ar putea fi reduse, deoarece se bazează pe cipuri mai eficiente din punct de vedere energetic.

Cipurile urmează să fie puse în producție începând cu sfârșitul anului 2024 sau 2025. Asta înseamnă că nu va ajuta actuala criză mondială de cipuri.

Probleme mari pentru producătorii de telefoane, mașini și nu numai: cât va dura criza microcipurilor

Criza microcipurilor, care lovește direct producătorii de telefoane, mașini și nu numai e departe de a se fi încheiat.

Firmele din tehnologie, inclusiv cele din industria auto, se confruntă cu o mare problemă încă de la începutul anului. Cererea de microcipuri, componente absolut necesare în orice dispozitiv inteligent, e mult mai mare decât oferta. Furnizorii nu fac față și multe afaceri își amână lansările din această cauză.

Mai mulți executivi din industrie au vorbit despre această penurie. Și niciunul dintre ei n-are mari speranțe că totul se va rezolva curând și se va reveni la normal. Criza ar putea dura până în 2023, spun aceștia.