17 mart. 2021 | 11:00

Huawei a găsit altă ”mină de aur”: de ce nu mai are nevoie să vândă telefoane

ACTUALITATE
Huawei a găsit altă ”mină de aur”: de ce nu mai are nevoie să vândă telefoane

Huawei trece printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere financiar, dar se pare că a găsit alte mijloace la care să apeleze pentru a-și îmbunătăți semnificativ încasările.

După ce a devenit evident că nu mai are șanse să facă bani în vest din comercializarea de telefoane fără serviciile Google, Huawei se pare că va face bani din brevetele pe care le deține pe partea de tehnologii 5G. Din acest mecanism, poate genera încasări de până la 1,3 miliarde de dolari înainte de finele anului 2021.

Printr-un anunț pe blogul oficial al companiei, Huawei a dezvăluit că își va monetiza brevetele într-o manieră semnificativ mai agresivă. De exemplu, va aborda companii precum Apple și le va taxa cu 2,5 dolari pe dispozitiv comercializat pentru a licenția toată colecția de brevete pe care o are în portofoliu. În opinia oficialilor chinezi, valoarea este una ”rezonabilă”.

Ca referință, suma menționată de Huawei este una cât se poate de civilizată în raport cu alte valori practicate în industrie. Este mai mică decât cea pe care o cere Nokia și Ericsson tot pentru utilizarea de brevete și semnificativ mai mică decât cei 7,5 dolari per dispozitiv pe care îi solicită Qualcomm. Prețul din urmă s-a aflat la baza unui proces foarte îndelungat între Apple și Qualcomm.

Conform estimărilor CNBC, brevetele deținute de Huawei din spectrul tehnologiilor 5G sunt în proporție de 18,3% esențiale – Standard Essential Patents. Cu alte cuvinte, nu poți realiza un smartphone care să acceseze rețele 5G sau LTE fără a le licenția și, implicit, fără a plăti o taxă. În comparație cu alte companii din industrie menționate mai sus, Huawei are cele mai multe brevete esențiale 5G aflate în utilizare la nivel global.

Acest anunț din partea chinezilor vine după o foarte lungă perioadă în care Huawei nu s-a dat peste cap pentru a-și licenția brevetele și nici nu le-a folosit pentru a dat în judecată diverse companii. Din păcate, agresivitatea lui Donald Trump forțează compania să găsească noi surse de finanțare, în final, în defavoarea clienților care vor plăti mai mult pe telefoane.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele