Greșeala fatală care te lasă fără cont bancar. Ce trebuie să faci ca să nu ajungi în situația asta

Greșeala fatală care te lasă fără cont bancar. Ce trebuie să faci ca să nu ajungi în situația asta

Chiar dacă la nivel european stăm foarte bine când vine vorba de fraude bancare, sunt români care pot pierde enorm de mulți bani dacă nu sunt atenți. La ce aspect trebuie să fii atent ca să nu ajungi fără cont.

În 2020, fiecare a doua tranzacție frauduloasă din domeniul financiar a fost o preluare de cont. Conform statisticilor anonimizate ale evenimentelor detectate din ianuarie până în decembrie 2020, ponderea unor astfel de incidente a crescut de la 34% în 2019 la 54%.

Importanța serviciilor financiare digitale și a comerțului electronic a crescut în 2020, oamenii petrecând tot mai mult timp acasă ca urmare a pandemiei. Experții Kaspersky sugerează că, la rândul său, această schimbare a provocat o creștere a tehnicilor de inginerie socială care sunt exploatate de atacatorii cibernetici. De aceea, este deosebit de important atât pentru instituțiile financiare, cât și pentru clienți, să fie conștienți de schemele tipice de fraudă și să se poată proteja.

În plus față de creșterea numărului de preluări cu succes a conturilor, în 12% dintre incidentele de fraudă, instrumentele legitime de administrare la distanță (RAT), cum ar fi TeamViewer, au fost utilizate în mod greșit în încercarea de a obține acces la conturile de utilizator.

Două scheme de acces la un cont bancar: „salvatorul” și „investitorul” rămân printre cele mai frecvente din 2019

Echipa Kaspersky Fraud Prevention distinge faptul că au existat două tipuri comune de abordare folosite de atacatori pentru a obține acces la conturi – ambele fiind o continuare a tendințelor similare observate în 2019. Prima tactică: atacatorul cibernetic este deghizat ca „salvator”, acesta prefăcându-se că este expert în securitate și propune scenarii pentru a „salva” utilizatorii. Acest tip de atacatori apelează clienții băncii și se prezintă ca ofițeri de securitate, cu scopul de a confirma comisioanele sau plățile suspecte și oferă ajutor pentru rezolvarea lucrurilor. Salvatorul poate cere clienților să își verifice identitatea printr-un cod trimis într-un mesaj text sau printr-o notificare push, să oprească o tranzacție suspectă sau să transfere bani într-un „cont securizat”.

De asemenea, pot cere unei victime să instaleze o aplicație pentru gestionarea de la distanță a contului, pretinzând că aceasta este necesară pentru remedierea problemelor. Atacatorii se prezintă adesea ca angajați ai celei mai mari bănci din zona potențialei victime și folosesc un ID de apelant fals pentru apelurile primite, pentru a lăsa impresia ca este vorba de o bancă reală.

Al doilea exemplu este acela în care atacatorii cibernetici acționează sub masca de „investitori”. În acest scenariu, ei se prezintă ca angajați ai unei companii de investiții sau consultanți în investiții de la o anumită bancă. Aceștia apelează clienții și le oferă o modalitate rapidă de a câștiga bani investind în criptomonede sau alte acțiuni de acest fel, direct din contul clientului, fără a fi nevoie să meargă la o sucursală bancară. Ca o condiție prealabilă pentru furnizarea „serviciului de investiții”, investitorul cere potențialei victime codul primit într-un mesaj text sau o notificare push.

Ce poți să faci ca să te protejezi

Pentru a ajuta persoanele și companiile să rămână protejate în fața tehnicilor de fraudă în continuă schimbare, Kaspersky recomandă serviciilor online și retailerilor să adopte următoarele măsuri.

În primul rând, să limiteze numărul încercărilor de a efectua o tranzacție – atacatorii cibernetici pot încerca de mai multe ori să introducă datele corecte. Apoi, să-și educe clienții cu privire la posibilele trucuri pe care le pot folosi persoanele rău intenționate. “Trimiteți-le în mod regulat informații despre cum să identifice frauda și cel mai bun mod de a se comporta în această situație”, declară cei de la Kaspersky.

De asemenea, trebuie efectuate controale anuale de securitate și teste de infiltrare, pentru a găsi probleme legate de securitate în rețeaua unei companii. “Desemnați o echipă dedicată de analiză a fraudei, capabilă să găsească și să analizeze metodele emergente pe care le folosesc atacatorii. De asemenea, implementați autentificarea cu mai mulți factori pentru a minimiza șansele preluării conturilor”, spun cei de la Kaspersky.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: