Gestul nevinovat care te poate costa scump: avertismentul experților ca să eviți facturi enorme

Gestul nevinovat care te poate costa scump: avertismentul experților ca să eviți facturi enorme

De multe ori facem lucruri de care nu suntem conștienți, dar care ne pot costa foarte scump. Se pare că putem fi taxați de companiile de telefonie mobilă, în apropierea granițelor. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații ne avertizează asupra roaming-ului involuntar.

Avertismentul este pentru cei care utilizează telefonia mobilă sau internetul în zonele de graniță. Dacă ai serviciul de roaming activat, iar dispozitivul tău este setat pe selectarea automată a rețelei, poți fi taxat.

În zonele de graniță dispozitivul se conectează automat la rețeaua cu cel mai bun semnal. Dacă, se întâmplă ca acesta să aparțină țării vecine, tu vei utiliza roaming-ul fără să îți dorești acest lucru.

Astfel, chiar dacă te afli pe teritoriul României, poți beneficia de roaming involuntar. Tarifele pentru roaming sunt mai mari decât cele normale. De aceea, ANCOM trage un semnal de alarmă pentru cei care locuiesc sau tranzitează astfel de zone.

Ce poți face să eviți roaming-ul involuntar

Pentru a evita astfel de situații neplăcute, trebuie să iei măsurile necesare. Dacă ști că te afli sau tranzitezi o astfel de zonă, cel mai bine e să îți selectezi rețeaua manual. Dacă ea rămâne totuși pe automat, trebuie să fi foarte atent la mesajele primite.  Operatorii au obligația de a trimite SMS, în momentul în care telefonul s-a conectat la altă rețea.

Solicită operatorului activarea serviciului de roaming doar la cerere. Beneficiază de acest serviciu, doar dacă vrei să mergi în străinătate. Înainte de a utiliza telefonul, verifică rețeaua în care urmează să ai convorbirea.

ANCOM ne atrage atenția asupra faptului că roaming-ul involuntar nu ne scutește de la plata facturii. Asta însemna că, nu contează daca ai fost sau nu conștient în ce rețea te aflai. Odată ce ai consumat roaming, trebuie să îl și plătești.

Pentru a evita astfel de practici ANCOM vine în întâmpinarea noastră. Ei ne pun la dispoziție un site, cu localități în care riscul de roaming este mare. Pe aisemnal.ro, poți să verifici în ce rețea te afli.