04 sept. 2021 | 23:37

Fotografia secretă pe care Stalin ar dori-o ștearsă. Cum era în particular, de fapt

ACTUALITATE
Fotografia secretă pe care Stalin ar dori-o ștearsă. Cum era în particular, de fapt

Stalin nu accepta să fie fotografiat în orice ipostază. Era obligatoriu ca imaginile în care apărea să insufle glorie și putere. Există, însă, o fotografie cu Stalin care îl ilustrează trist și dezamăgit.

O fotografie neautorizată a lui Stalin în interiorul Kremlinului arată chiar momentul în care a fost informat că armatele germane avansaseră la Kiev, în august 1941.

Poza a fost făcută de editorul-șef al lui Komsomolskaya Pravda. Fotograful primise ordinul de a distruge fotografia, însă a ignorat ceea ce i-a cerut Stalin. Așa a ajuns fotografia să poate fi văzută astăzi.

În fotografie, Stalin nu arată nici pe departe așa cum îl știa publicul larg

Operațiunea Barbarossa, atacul german asupra Uniunii Sovietice, a fost cea mai mare operațiune militară din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Acțiunea a fost atât de amplă, încât au fost implicate mii de avioane, tancuri, tunuri de artilerie și peste șase milioane de soldați. Mai mult, a adus două dintre cele mai totalitare regimuri din istorie unul împotriva celuilalt.

Atât de puternică a fost credința lui Stalin că Hitler nu va ataca, încât a fost complet nedumerit când și-a dat seama în noaptea de 21 iunie că vin germanii. A fost șocat când ministrul său de externe, Molotov, i-a înmânat o declarație de război germană. În acel moment, numai furia lui îl împiedica să se prăbușească.

Printre membrii Biroului Politic și ai Înaltului Comandament sovietic, opinia fermă a fost că războiul va fi evitat în 1941. Jdanov a susținut că Germania a fost ocupată cu războiul împotriva Marii Britanii și incapabilă să lupte pe două fronturi.

La 20 martie 1941, generalul Filipp Golikov, șeful serviciilor de informații militare, i-a transmis lui Stalin un raport privind concentrarea trupelor germane în zonele de frontieră, dar și-a exprimat opinia că informațiile trebuie să provină de la serviciile de informații britanice și germane.

La începutul lunii mai, Kuznetsov a trimis un raport similar lui Stalin, oferind informații primite de la atașatul naval sovietic din Berlin cu privire la iminența războiului. La fel ca Golikov, el a subapreciat valoarea raportului adăugând că, în opinia sa, informațiile erau false și plantate de o agenție străină.

Stalin a suferit de fapt o cădere mentală timp de câteva luni după invazie, spun istoricii. S-a retras la Dacha și în cele din urmă câțiva generali sovietici au venit să-l viziteze.

stalin

Când a răspuns la ușă, se aștepta să fie arestat și executat, însă, în schimb, l-au rugat să le fie din nou lider și au insistat că nimeni altcineva nu ar putea să o facă. Momentul acela l-a făcut să-și dea seama câtă putere avea.

Operațiunea Barbarossa a deschis Frontul de Est, în care au fost concentrate mai multe forțe decât în ​​orice alt teatru de război din istorie.