FOTO Premieră în sistemul nostru solar: prima navă spațială care a pătruns în atmosfera Soarelui
Facem pași importanți în atingerea obiectivelor spațiale care odinioară ne păreau imposibile. Prima navă spațială tocmai a pătruns în atmosfera Soarelui.
Sonda solară Parker a devenit prima navă spaţială care a pătruns în atmosfera solară, a anunţat NASA.
Sonda a zburat prin coroana solară şi a preluat probe de particule şi câmpuri magnetice, a informat NASA, care a calificat această piatra de hotar drept „un salt gigantic pentru ştiinţa despre Soare”.
View this post on Instagram
„Atingerea Soarelui de către sonda solară Parker este un moment magnific pentru ştiinţă şi o performanţă cu adevărat remarcabilă”, a declarat Thomas Zurbuchen din cadrul Directoratului pentru misiuni ştiinţifice al NASA.
Parker a ajuns în atmosfera Soarelui
Această piatră de hotar le oferă cercetătorilor nu doar perspective mai profunde asupra evoluţiei Soarelui nostru şi a impactului său asupra sistemului nostru solar. Dar tot ceea ce aflăm despre propria noastră stea ne învaţă şi mai multe despre stelele din restul universului, spun oamenii de știință.
NASA a precizat că Parker a găsit condiţiile magnetice şi de particule potrivite pentru a pătrunde în atmosfera solară la 18,8 raze solare (aproximativ 1,3 milioane de kilometri) deasupra suprafeţei solare, în timpul celui de-al optulea zbor pe 28 aprilie, această trecere durând câteva ore.
„Eram convinşi că, mai devreme sau mai târziu, vom intersecta coroana pentru cel puţin o perioadă scurtă de timp”, a spus Justin Kasper, autorul principal al unei noi lucrări despre această realizare importantă, publicată în Physical Review Letters.”Dar este foarte interesant că am făcut-o”.
Sonda continuă să se apropie de Soare. Ea va ajunge, în cele din urmă, la 8,86 raze solare de suprafaţa Soarelui, a informat NASA. Următorul său zbor e programat pentru ianuarie 2022 și va aduce din nou, probabil, sonda Parker în coroana solară, a mai spus agenţia spaţială americană.
Sonda spațială de dimensiunea unei mașini a trecut de Soare de câteva ori până acum, mergând din ce în ce mai aproape de fiecare dată. De fiecare dată, folosește atracția gravitațională a lui Venus ca un fel de praștie care o ajută să se deplaseze mai aproape de Soare și s-o propulseze de fiecare dată cu viteze din ce în ce mai mari.