Firmele românești pun lacătul pe ușă: peste 100.000 de firme din România, într-un pericol fără precedent

Firmele românești pun lacătul pe ușă: peste 100.000 de firme din România, într-un pericol fără precedent

România se află într-o criză economică fără precedent. Blocajul financiar cauzat de o creștere semnificativă a costurilor operaționale are toate șansele să bage peste 100.000 de firme în faliment, în timp ce oamenii din spate vor rămâne fără un loc de muncă.

O analiză realizată de Sierra Quadrant detaliază într-o manieră cât se poate de explicită potențialul dezastrul în care se află un număr record de companii din România. Acestea s-ar putea să pună lacătul pe ușă din cauza accesului tot mai dificil la finanțare și a accentuării neîncrederii în relațiile de business, iar în lunile următoare, situația nu pare decât să se înrăutățească.

Firmele din România, în prag de faliment

Cele mai pasibile de dezastru sunt micile întreprinderi, IMM-urile. Acestea stau slab la capitolul finanțe și sunt cât se poate de vulnerabile la criză. Scumpirea carburanților și creștere tarifelor la energie electrică sau gaze naturale nu au făcut decât să amplifice și mai multe niște probleme financiare preexistente.

”73.365 de firme au intrat în acest an în insolvenţă, şi-au suspendat activitatea sau au fost dizolvate sau radiate, cu 13.398 mai multe decât în anul trecut. Datele, prezentate de Registrul Comerţului, vin să confirme estimările făcute de Sierra Quadrant la începutul anului. Cele mai multe probleme au fost înregistrate în comerţ, construcţii şi industria prelucrătoare, trei dintre cele mai importante motoare ale economiei”, precizează sursa citată de Agerpres.

Este important de reținut că acestea nu sunt doar previziuni. Numărul firmelor intrate în insolvență în luna august a acestui an a fost cu 7,61% mai mare comparativ cu această perioadă din 2020, în contextul în care primul an al pandemiei îngenunchease deja un număr record de întreprinzători. La acestea se adaugă 11.577 de firme din acest sector care au fost radiate, cu 33,1% mai multe decât în 2020, și 5864 care au fost dizolvate, cu 18,7% peste nivelul din august 2020.

Nici măcar domeniul construcțiilor nu mai este în siguranță, iar aici bubuiau investițiile, până de curând.

În sectorul construcţiilor, numărul firmelor radiate a crescut cu aproape 30%, la 3926, iar cel al companiilor dizolvate cu 7,16% la 1826. Pe fondul problemelor economice, 593 de firme din acest domeniu şi-au suspendat activitatea. Valoarea este cu 28% mai mare decât în 2020, în timp ce 640 au intrat în insolvenţă, cu 12,2% peste nivelul din anul trecut, arată datele citate.

”Creşterea fără precedent într-un termen atât de scurt a costurilor operaţionale, pe fondul scumpirii carburanţilor, energiei electrice, gazelor, transportului, materialelor de producţie la care se adaugă şi deprecierea cursului euro vin să creeze dificultăţi majore majorităţii companiilor din România, cu efecte directe în scăderea producţiei şi a vânzărilor”, arată analiza Sierra Quadrant.

Una peste alta, blocajul financiar din economia românească s-a accentuat în ultimele luni și depășește 320 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani, se menționează în document. Ne aflăm într-o perioadă care se manifestă ca un fel de cancer. ”Neîncrederea, scăderea apetitului pentru business sunt precum un cancer pentru economie. Din păcate vedem tot mai mulţi investitori care n-au încredere să dezvolte afaceri, să contracteze produse şi servicii, să accepte plata la termen. Iar dacă banii nu circulă în economie, dacă nu se deschid relaţii de afaceri, efectele le vom simţi cu toţii”, a afirmat Ovidiu Neacşu, asociat coordonator Sierra Quadrant.

Citește și: